top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Bath, orasul roman al Angliei

Actualizată în: 18 aug.


BATH, ANGLIA - TOP OBIECTIVE TURISTICE


Imi doream de ceva vreme sa vizitez orasul Bath, doar ca nu se aliniau planetele sa ajung acolo. Cautand recomandari de calatorie la prieteni, dar si prin bloguri si vloguri, tot mai des iesea in evidenta numele acestui oras, asa ca in mini vacanta noastra din sud-vestul Angliei, am descis ca il vom include in itinerarul nostru.


Dupa o zi plina, petrecuta in Cotswold (despre care am scris un articol separat), am ales sa ne rezervam cazarea in Bath, urmand a doua zi sa vizitam orasul, iar apoi sa pornim catre Stonehenge si Durdle Door.

Bath este unul dintre cele mai vizitate orase din Angliei si totodata, reprezinta locul care aminteste de perioada romana a tarii, o perioada care a schimbat si a modelat modul de viata al englezilor. Asa cum cartile de istorie o admit, a fost o perioada care a schimbat in bine viata oamenilor si care a adus multe beneficii Angliei de la vremea respectiva. Acest oras, ca multe altele din Regatul Unit, este un adevarat muzeu in aer liber si daca aveti ocazia, recomand sa petreceti aici macar cateva ore.


CUM AJUNGI IN BATH:




In Bath se ajunge foarte usor cu trenul sau autobuzul din Londra sau oricare alt oras mare, care este deservit de un aeroport.


Daca alegeti sa veniti cu autobuz, cautati oferte pe National Express sau Mega Bus. Recomand sa cautati biletele cu cateva saptamani inainte pentru a gasi cele mai bune preturi.


Pentru cei care nu doresc sa se complice cu transportul in comun, exista varianta unei excursii organizate de o zi din Londra catre Bath si Stonehenge, rezervari aici.



UNDE TE CAZEZI IN BATH:



Hotelul la care noi ne-am cazat se numeste Best Western Limpey Stoke Hotel si este situat putin in afara orasului. A fost una dintre cele mai ieftine optiuni, iar locatia a fost destul de veche, dar aerul de vintage mi-a placut tare mult.


Dintre optiunile disponibile pe Booking, las mai jos pe cele care mi-au atras atentia si totodata, au note destul de bune:


  • The Yard in Bath Hotel - oferă o terasă, camere de nefumători, WiFi gratuit și un bar. Acest han de 4 stele oferă room service și spațiu pentru depozitarea bagajelor. Este disponibilă o parcare privată;

  • The Queensberry Hotel - un hotel boutique situat în centrul băii georgiane, combină stilul modern cu arhitectura istorică, oferind o grădină liniștită în curte și un restaurant premiat. Hotelul oferă WiFi inclus in pretul rezervarii;

  • No 15 by GuestHouse, Bath - fiecare cameră oferă un pat Hypnos Lansdowne Cashmere, aparat de cafea Nespresso, TV LED cu acces la internet cu Chromecast. Majoritatea camerelor oferă vedere la Bath, în timp ce altele oferă vedere la grădină și la parcul Henrietta;

  • Grays Boutique B&B - cu vedere la centrul istoric al orașului Bath. Este o pensiune administrată de o familie, situată într-o vilă victoriană primitoare, cu grădină. Situata la doar 10 minute de mers pe jos de Gara Bath, oferă Wi-Fi și parcare incluse in pretul rezevarii.



DESPRE ORASUL BATH:



Populatia orasului in 2019 era de peste 100.000 de locuitori, la care se adauga cei 1,3 milioane de turisti pe care ii gazduieste anual, clasandu-se astfel in primele 10 cele mai vizitate orase din Anglia.


Este renumit pentru baile romane termale, arhitectura in stil georgian si cladiri cu influente romane. In 1987, orasul a devenit parte a UNESCO World Heritage Site, urmand apoi in 2021, sa fie adaugat la site-ul transnațional al World Heritage Site cunoscut sub numele de "Great Spa Towns of Europe".


Bath, Anglia - top locuri de vizitat

Primele dovezi arheologice arata ca locul izvorului principal era un altar dedicat zeitei Sulis pe care Romanii au identificat-o cu Minerva. Totusi, dupa invazia romana, numele zeitei a continuat sa fie folosit, aparand in numele din acea vreme, al orasului Aquae Sulis. Primul templu a fost construit in anul 60 d Hr, urmand in urmatorii 300 de ani sa se dezvolte renumitul centru spa.


Orasul a primit apoi ziduri de aparare, probabil in secolul al III lea. Bineinteles ca mitul rergelui Arthur apare si aici, Bath poate să fi fost locul bătăliei de la Badon (cca. 500 d.Hr.), în care se spune că regele Arthur i-a învins pe anglo-saxoni. Un alt loc din Anglia de care legenda regelui Arthur este legata, este Castelul Tintagel.


Potrivit lui Edward Churton, în timpul erei anglo-saxone, Bath era cunoscut sub numele de Acemannesceastre („Akemanchester”) sau „orașul bărbaților îndurerați”, din cauza reputației pe care aceste izvoare o aveau pentru vindecarea bolnavilor.


In centrul orasului sunt foarte multe magazine cu produse locale sau traditional-englezesti cu care, dupa caz, va puteti delecta sau achizitiona ca suvenir.


OBIECTIVE TURISTICE IN BATH, ANGLIA

OBIECTIVE TURISTICE IN BATH, ANGLIA


Inainte de a trece la lista cu obiective turistice, las cateva linkuri catre activitati, bilete la obiective turistice, tururi si excursii care au loc in Bath si in apropiere:


  • Tur ghidat al orasului cu intrare optionala la Baile Romane, bilete aici;

  • O ora de masaj de relaxare, bilete aici;

  • Tur al orasului cu autobuz de tip hop on - hop off, bilete aici;

  • Vizitarea casei lui Mary Shelley Frankenstein, bilete aici;

  • Croaziera pe rau cu prosecco inclus, bilete aici;


Baile romane / The Royal Baths


Construit în jurul singurelor izvoare termale din Marea Britanie , in complexul balnear încă curge apă caldă naturală și vă oferă o senzație reală pentru viața romană ,de asemenea muzeul găzduiește si o selecție de artefacte romane. Biletele pot fi achizitionate atat de la ghiseu, cat si online.


În centrul orașului, la cativa pasi de baile romane, puteți găsi Bath Abbey, care are o istorie de sute de ani. Fondată în secolul al VII-lea și construită din celebra piatră galbenă de baie, Bath Abbey este un exemplu unic de arhitectură gotică.


OBIECTIVE TURISTICE IN BATH, ANGLIA


Bath, Anglia - top locuri de vizitat

Royal Crescent, care este format dintr-un șir de 30 de case terasate dispuse într-o semilună întinsă, construit între 1767 și 1774,si este printre cele mai mari exemple de arhitectură georgiană care se găsesc în Regatul Unit.


The Circus numit inițial King's Circus, construcția a început în 1754, a finalizat proiectul în 1768. Circul este format din trei segmente curbe ale caselor, formând un cerc cu trei intrări.


De neratat este si The Fashion Museum, cunoscut înainte de 2007 ca Muzeul Costumelor. Colecția a fost începută de Doris Langley Moore, care a dăruit colecția ei de costume orașului Bath în 1963. Muzeul se concentrează pe îmbrăcămintea la modă pentru bărbați, femei și copii de la sfârșitul secolului al XVI-lea până în prezent și are peste 100.000 de obiecte. Cele mai vechi piese sunt cămăși și mănuși brodate din aproximativ 1600.


Galeria de Artă Victoria, deschisa în 1900 pentru a comemora jubileul de diamant al Reginei Victoria. Este o clădire ce găzduiește peste 1500 de obiecte de artă, inclusiv o colecție de picturi în ulei de la artiști britanici care datează din 1700 încoace.


Pulteney Bridge este unul dintre podurile emblematice ale Angliei, contruit peste raul Avon in secolul al XVIII-lea. Este renumit pentru designul său unic, cu magazine de pe ambele părți. Constructia podului a fost comandata de catre William Pulteney (de unde si numele) pentru a conecta Bath de moșia soției sale. Arhitectura sa, mixand arcadele elegante cu detaliile clasice, îl pune pe lista locurilor iconice, care nu merita ratate in Bath.


Bath, Anglia - top obiective turistice

Holburne Museum of Art, este situat în Sydney Pleasure Gardens si reprezinta prima galerie publică de artă a orașului, ce găzduiește arte plastice și decorative construite în jurul colecției lui Sir William Holburne.


Herschel Museum of Astronomy este un sit istoric dedicat vieții astronomului William Herschel. Situat în casa georgiană unde Herschel a descoperit planeta Uranus în 1781, muzeul oferă o privire asupra contribuțiilor sale la astronomie, muzică și știință. Aici se pot admira telescoape originale, artefacte personale și exponate care celebrează realizările familiei Herschel. Muzeul dispune si de o gradina.


Thermae Bath Spa; Pentru o experiență spa inedita, asigurați-vă că vă înregistrați pentru o zi de relaxare în stil roman la Thermae Bath Spa. Centrul spa folosește apa din cele trei izvoare termale naturale din Bath, exact aceeași care alimentează Băile Romane. Rezervari aici.


Daca doriti sa aflati mai multe detalii istorice despre strazile si cladirile din Bath, puteti rezerva un tur al orasului. Bilete aici.



CONCLUZII DESPRE BATH:


Cu privire la Bath, imi creasem foarte multe asteptari, avand in vedere cate persoane laudau acest oras si il prezentau ca fiind un loc extrem de frumos. Din punctul meu de vedere, da, este un oras frumos, plin de istorie, cu o arhitectura ceva deosebita, un fel de muzeu in aer liber, dar nu este un oras care sa te dea foarte tare pe spate. Desi arhitectura este putin diferita, comparand cu alte orase din Anglia, acel vibe "roman" se simte extrem de putin. Asadar, nu va asteptati sa vedeti o mica Roma, sau ceva asemenator. Cu toate acestea, recomand sa il vizitati, daca aveti ocazia, perceptiile pot fi destul de diferite.


Asa cum am spus si la inceputul articolului, noi am rezervat o zi pentru a explora acest oras. Daca am fi vizitat ceva mai multe muzee, sau vremea ar fi fost buna pentru stat la terasa, probabil am fi avut suficiente activitati pentru un weekend intreg.



Am avut ocazia sa vizitez mai multe locatii din Anglia, asa ca vei gasi pe blog mai multe articole, dintre care unul cu 36 de locatii superbe. De asemenea, poti citi si despre locatii precum: York, Insulele Farne, 3 sate de pe coasta nord-estica, Muzeul de Marina din Hartlepool, Insula Sfanta, Durdle Door.



Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.

 

Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.

 

Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.

 

Multumesc ca ati citit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

 

Comments


bottom of page