TRASEU USOR DE IARNA CATRE CABANA CURMATURA PRIN PRAPASTIILE ZARNESTIULUI
Am ales sa parcurgem traseul catre Cabana Curmatura la sfarsit de decembrie, dupa ce cu cateva zile in urma a nins mult in zona Prapastiilor Zarnestiului. Ai spune ca nu exista ziua perfecta pentru a parcurge o drumetie, mai ales iarna. Cu schimbarile climatice din ultimii ani, cand nu prea stii la ce fel de vreme sa te astepti este mai greu sa iti dai seama cand e cel mai bine sa pleci pe poteci. De cele mai multe ori, nici aplicatiile cu prognoza meteo nu iti ofera foarte multe indicii cu privire la temperatura sau la cum ar trebui sa te imbraci. De aceea, pe munte trebuie sa fii pregatit pentru orice tip de vreme. Pot spune ca de data asta am avut noroc de vremea perfecta de iarna. Nu puteam parcurge acest traseu intr-o zi mai potrivita si acest aspect a fost influentat de ziua însorită si zapada din abundenta. Nu am cuvinte sa descriu frumusetea de basm a peisajului si sincer nu stiu nici daca fotografiile o pot face in locul cuvintelor.
Piatra Craiului sunt muntii mei preferati pentru drumetii, dar cumva nu ajunsesem pana acum sa fac vreun traseu catre Cabana Curmatura, una dintre cele mai populare cabane din Romania. Cine ar fi zis ca prima mea vizita aici avea sa fie iarna?
In acest articol, va ofer toate informatiile necesare pentru parcurgerea traseului de tip circuit, prin Prapastiile Zarnestiului catre Cabana Curmatura.
CUM AJUNGI LA INTRAREA PE TRASEUL CATRE CABANA CURMATURA PRIN PRAPASTIILE ZARNESTIULUI
Prapastiile Zarnestiului, asa cum le spune si numele, sunt in apropiere de orasul Zarnesti. Aceste prapastii sunt de fapt, niste chei si reprezinta prima parte a traseului.
Din Zarnesti, cu ajutorul Google Maps sau al oricarui alt navigator, ajungeti chiar la intrarea pe traseu, daca setati ca destinatie Prapastiile Zarnestiului. Traseul incepe oficial de la Fantana lui Botorog, de unde mai aveti de mers putin pana la bariera de la intrarea in chei.
Recomand sa parcati in apropiere de Fantana lui Botorog si sa nu avansati prea mult cu mașina catre bariera. Drumul este foarte ingust si daca va fi si aglomerat (asa cum se intampla de obicei), o sa fie destul de dificil de intors. Daca ajungeti dimineata devreme, veti gasi suficiente locuri libere chiar in parcarea de la fantana.
DESPRE TRASEUL PRIN PRAPASTIILE ZARNESTIULUI CATRE CABANA CURMATURA
Marcaj traseu: dunga albastra prin Prapastiile Zarnestiului - punct galben pe poteca de urcare - dunga albastra pe traseul de intoarcere (detaliez mai jos);
Durata traseu dus-intors: 5 ore;
Dificultate: ușor;
Echipament necesar: bocanci impermeabili, bete trekking si gherute/coltari (nu plecati la drum fara ele iarna)
Traseul incepe de la Fantana lui Botorog si continua prin Prapastiile Zarnestiului. Aceasta portiune de traseu este foarte usor de parcurs, fara diferente de nivel, sau cel putin eu am perceput-o ca pe o urcare aproape insesizabila. O mare parte din drum, marcajul pe care noi il urmam, dunga albastra este comun cu marcajul cruce rosie. Acesta din urma urca catre stanga, iar noi continuam sa inaintam pe drumul forestier.
Dupa aproximativ o ora de mers prin chei, este timpul sa incepem urcarea catre dreapta. Pentru urcare avem doua optiuni. Prima optiune este urmand marcajul punct galben, unde drumul este mai lung, dar urcarea este destul de lina, sau urmand in continuare marcajul banda albastra, unde traseul este mai scurt cu putin, dar urcarea este pieptis, fiind destul de abrupta in primele 45 minute.
Noi nu aveam idee ce poteca sa alegem si pana la urma am decis sa urmam marcajul punct galben. Ne-am dat seama ca am ales poteca potrivita pentru a urca abia la coborare, cand am vazut cat de abrupta esta poteca marcata cu banda albastra si am putut compara.
Asadar, continuand pe poteca marcata cu punct galben, urcam usor prin padure. Traseul ne mai ofera cate o pauză din cand in cand, astfel ca nu trebuie sa urcam continuu. Am parcurs aceasta portiune in aproximativ o ora.
Desi ne-am bucurat si de mersul prin padure, frumusețea peisajului se dezvaluie cu adevărat la iesirea in zona despadurita. Superbitatea poienitelor, in cazul nostru albe, cu multa zapada, muntii care le inconjoara si pârâiașele care faceau mici vai prin zapada m-au cucerit pe deplin. Ma simteam ca intr-un cadru de poveste, si spun asta fara sa exagerez absolut deloc.
Trecand de aceste cadre paradisiace, de care m-am desprins foarte greu, de aici mai avem de urcat, conform indicatoarelor aproximativ 20 minute. Din fericire pentru mine, urmeaza o urcare prin alte poienite, absolut superbe si acelea. In ultima parte a drumetiei ni s-au alaturat si doi catei, probabil apartineau stanei din apropiere, au fost foarte cuminti si deloc agresivi.
Priveliștea de la Cabana Curmatura nu este nici ea mai prejos. Avand parte de o zi insorita, nu am ezitat in a profita de bancutele de la cabana, mai ales ca am prins destul de liber si am gasit o masa afara, unde ne-am putut bucura de o plăcintă de mere cu ravas.
Cabana Curmatura ofera atat cazare, cat si mancare. Fiind o cabana montana, nu foarte usor accesibila, felurile de mancare sunt limitate, iar mancarea nu este nici cea mai delicioasă, nici cea mai proaspata. Perfect de inteles acest aspect, asa ca daca vreti sa fiti siguri ca mancati ceva, aduceți-vă propria mâncare, mai ales daca stiti ca nu este flux de turisti in perioada in care mergeti si riscati ca mancarea sa fie gatita cu multe zile in avans si sa zaca in frigider inainte de a fi serviti cu ea. Va spun din experiența, avand in vedere ca pe langa placinta, comandasem si o ciorba pe care nu am putut sa o mănânc. Nu stiu daca din cauza ca sunt eu prea pretentioasa, sau era prea veche.
Interiorul, unde se afla si sala de mese este foarte rustic si are un aer primitor. Mi-a placut foarte mult si am ramas placut surprinsa. Comparand cu Cabana Malaiesti, este mult mai frumoasa si mai ingrijita aceasta cabana.
Dupa ce ne-am reîncărcat bateriile, am pornit pe traseul de intoarcere. Am urmat poteca pe care am venit pana la intersectia cu cea marcata cu banda albastra, pe care am urmat-o. Dupa un scurt, scurt urcus, urmeaza o portiune de mers lejer prin padure. Ultimele 45 minute pe aceasta poteca, pana la iesirea in Prapastiile Zarnestiului au fost reprezentate de o coborare destul de abrupta.
Evident, pentru traseul de intoarcere puteti alege tot traseul marcat cu punct galben. Noi am vrut sa descoperim si cealalta poteca.
CONCLUZII
Traseul catre Cabana Curmatura prin Prapastiile Zarnestiului a fost cel mai frumos traseu parcurs de mine iarna aceasta. Este un traseu care poate fi facut de cate oricine, de orice varsta. Am intalnit pe traseu atat copii mici si mari, cat si adulti de varsta inaintata. Drumetiile sunt, din punctul meu de vedere, cel mai frumos mod de a face sport si de a te bucura de natura in acelas timp. Traseul nu prezinta zone expuse sau periculoase, necesita un minim de echipament si este destul de popular si frecventat, astfel ca intalnirea cu ursul este foarte putin probabila.
Sper ca prin povestirea experientei mele pe acest traseu, sa va inspir si sa iesiti la o plimbare :).
Citeste si despre alte drumetii mai usoare sau mai greute, dar la fel de frumoase si spectaculoase: traseul prin Cheile Bicajelului, traseul catre Lacul Scropoasa, traseul accesibil iarna catre Cabana Susai, traseul catre Balea Cascada, traseul catre Cascada Moara Dracului sau traseul catre Culmea Pricopanului din Muntii Macinului.
Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.
Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.
Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.
Multumesc ca ati citit!
Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.
Acest articol contine linkuri de afiliere!
Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!
Comments