top of page
Poza scriitoruluiTania Andreea

Castelul Reginei Maria a Romaniei din Balcic, Bulgaria

Actualizată în: 21 oct.


VIZITA LA CASTELUL SI GRADINA BOTANICA DIN BALCIC, BULGARIA - TOT CE TREBUIE SA STII


Realizand ca statul la plaja nu este pentru mine si ca a alege sa imi planific o vacanta exclusiv de lenevit la Marea Neagra nu a fost o idee buna, m-am pus pe cautat locuri de vizitat in apropierea litoralului nostru, unde deja eram. Asa am dat peste "Castelul si Gradina Botanica" din Balcic, de a caror existenta stiam deja, dar nu apucasem sa ajung sa le vizitez.


Locatia are valoare istorica importanta pentru tara noastra, desi acest teritoriu ne-a apartinut pentru putin timp. Castelul din Balcic a reprezentat resedinta de vara a Reginei Maria, pe vremea cand zona Dobrogei de sud a apartinut Romaniei. Fiind o mare iubitoare de mare, regina a gasit locul ideal pentru construirea casei de vara mult visate. Ma asteptam la ceva mult mai mare si mai grandios, dar probabil regina asta si-a dorit...ceva simplu, nu lux, nu opulenta, nu marmura scumpa, ci mai degraba o conexiune cu natura, cu marea, cu rasaritul pe care il putea admira de pe terasa, cu mirosul de trandafiri, cu sunetul valurilor. Constructia a fost gandita ca fiind un complex, cu mai multe cladiri, dintre care o manastire si sase case, dar si cu o gradina imensa.


In acest articol o sa va vorbesc despre Castelul si Gradina Botanica de la Balcic, dar va voi lasa si cateva informatii folositoare, daca veti dori sa petreceti mai mult timp in zona. Balcic ofera suficient de multe din punct de vedere turistic, astfel incat sa va puteti organiza, fie un sejur intreg, in care sa vizitati intreaga localitate si sa stati la plaja, fie sa vizitati doar castelul si gradina botanica intr-o excursie de o zi, asa cum am facut si noi.



CUM AJUNGI IN BALCIC:


Cel mai usor mod de a ajunge in Balcic este cu masina. Daca veniti din Bucuresti, cel mai evident traseu este sa urmam A2, si sa ne indreptam, fie catre trecerea de frontiera de la Vama Veche, fie catre cea de la Negru Voda. De la vama, mai avem de parcurs aproximativ 65 km. Daca veniti din Giurgiu, este mai usor sa treceti frontiera pe la vama Ruse si sa parcurgeti un drum de aproximativ 200 km.


Daca treceti vama cu masina, nu uitati de vigneta bulgareasca. Acesta trebuie achizitionata inainte de a parasi vama. Este un ghiseu de unde o puteti achizitiona, dupa trecerea controlului de pasapoarte, unde se accepta plata inclusiv in lei.


Alte variante de a ajunge la Balcic, sunt autobuzul, daca sunteti in Varna, de unde exista legatura directa, sau in cadrul excursiilor organizate oferite de hotelurile all-inclusive din cunoscutele statiuni bulgaresti, precum Nisipurile de Aur, Albena, sau Constantin si Elena.



UNDE TE CAZEZI IN BALCIC:


Dintre cazarile disponibile pe Booking, cele care mi-au atras atentia sunt:


  • Balchik Sea View Apartments in Princess Residence - unitate de cazare de tip apartament, cu propria bucatarie, care poate acomoda de la 2, pana la 4 persoane. Este localizata in apropiere de plaja si dispune de parcare privata;

  • Hotel Samara - unitate de cazare cotata la 3 stele, cu camere duble, sau de tip apartament, care pot acomoda pana la 6 persoane + 2 copii. Dispune de o piscina exterioara si este in apropiere de plaja;

  • Helios Hotel - unitate de cazare cotata la 3 stele, care dispune de camere duble, sau apartamente. Hotelul este dotat cu piscina exterioara, zona spa, restaurant, bar si parcare.

  • Lighthouse Golf Resort Private Properties - unitate de cazare de tip apartament in cadrul unui complex de bungalouri. Sunt disponibile pentru inchiriere apartamente cu un dormitor, doua, sau trei camere. Complexul este dotat cu doua piscine, sala de fitness, bar si parcare privata.




VIZITAREA CASTELULUI SI A GRADINII:



Complexul este deschis pentru vizitare in fiecare zi, de la 8:00 la 20:00 in timpul verii, iar de la 8:30- 17:00 in sezonul rece, cand ziua este mai scurta. Pretul pentru vizitarea castelului si a gradinii este de 30 leva. 15 leva se platesc pentru vizitarea castelului, iar 15 leva pentru vizitarea gradinii. Biletele se cumpara doar impreuna (nu am inteles de ce se platesc separat) si se accepta doar plata cash, in leva. Cel mai bine este sa aveti banii pregatiti, deoarece nu este niciun bancomat in zona. Pentru vizitarea acestei locatii este suficient daca va rezervati doua ore, poate ceva mai putin pe timp de iarna, sau ceva mai mult pe timpul verii, daca alegeti sa faceti si plaja.


Gasirea unui loc de parcare poate fi problematica, mai ales la sfarsitul saptamanii, asa ca recomand sa ajungeti acolo cat mai devreme dimineata pentru a evita aglomeratia. Pretul parcarii se plateste separat.


In zona de promenada, inainte de a ajunge la ghiseul de bilete, exista cateva restaurante unde puteti manca.




DESPRE CASTELUL DIN BALCIC:


Castelul, numit si "Cuibul Singuratic" este principala cladire a complexului, care a fost construita intre anii 1925-1929 de catre doua firme italiene, respectand intocmai specificatiile Reginei. Aceasta cladire reprezinta o imbinatie de stiluri arhitecturale cu influenta atat de tip oriental, cat si bulgaresc.


Asa cum am spus si la inceputul articolului, cladirea a fost gandita ca fiind o casa de vacanta, in consecinta denumirea de "castel" nu i se potriveste in totalitate, putand creea asteptari nerealiste pentru turisti. Locatia este foarte micuta si simpla, deloc extravaganta. Personal, am asemanat aceasta locatie cu cea de la Castelul Bran, in ceea ce priveste partea de interior si mobilier.


Din pacate, in interiorul palatului nu exista foarte multe informatii, astfel ca daca v-ar placea sa aflati mai multe lucruri legate de istoria locului, recomand sa apelati la un ghid audio (nu au ghid de turism vorbitor de limba engleza).


VIZITA LA CASTELUL SI GRADINA BOTANICA DIN BALCIC, BULGARIA

VIZITA LA CASTELUL SI GRADINA BOTANICA DIN BALCIC, BULGARIA

In interiorul complexului exista si o locatie pentru rugaciune, o mica biserica, pe care Regina a cerut-o prin testament ca fiind locatia in care sa i se pastreze inima dupa moartea sa. Dorinta i-a fost respectata pana in anul 1940, cand Cadrilaterul a revenit la Bulgaria, iar inima Reginei a fost mutata.




DESPRE GRADINA BOTANICA DIN BALCIC:


Complexul din Balcic, cu siguranta nu ar mai fi la fel de cautat in randul turistilor, daca nu ar exista superba gradina botanica, care gazduieste peste 3000 de specii de plante, unele dintre ele foarte rare. Gradina este construita in trepte, urmarind forma reliefului terasat. Este o gradina foarte vasta, in care va puteti lasa pierduti cu usurinta. Principala zona de atractie este cea de cactusi, care, trebuie sa recunosc, a fost si preferata mea. Gradina de suculente este considerata ca fiind a doua ca marime din Europa. Se intinde pe o lungime de o mie de metri patrati si dispune si de o sera.


Expozitia de cactusi poate fi admirata in orice anotimp, inclusiv iarna, atat in sera, cat si in exterior. Cactusii din exterior sunt rezistenti si la temperaturi scazute.


VIZITA LA CASTELUL SI GRADINA BOTANICA DIN BALCIC, BULGARIA

Inca de la intrare ne intampina un covor de flori colorate. In aceasta zona exista si bancute, perfecte pentru relaxare, dar si un iaz cu nuferi si o fantana arteziana.


Pentru pasionatii de botanica, sau care doresc informatii specifice despre plantele de la Balcic, las un link catre lista completa (in limba engleza) aici.


VIZITA LA CASTELUL SI GRADINA BOTANICA DIN BALCIC, BULGARIA

In incinta gradinii este si un izvor care formeaza un mic parau si ulterior prin imbinarea mai multor surse de apa, o cascada. Pe langa multitudinea de flori, sunt si foarte multe zone umbrite de tot felul de copaci, iar toata gradina arata ca un mic paradis verde.


Gradina Botanica este structurata in 12 gradini mai mici. In imaginea de mai jos, putem admira Gradina Cascadei.


VIZITA LA CASTELUL SI GRADINA BOTANICA DIN BALCIC, BULGARIA

In Gradina Trandafirilor, veti gasi aceste arcade, absolut superbe. Locatia se numeste Templul Apelor sau Nimfeu. Termenul de "nimfeu" provine din antichitate. Nimfa era considerata o femeie tanara care facea parte din alaiul unui zeu sau a unei zeite. Nimfeul era structura arhitecturala dedicata nimfelor, construita in apropierea surselor de apa, un fel de locuinta a acestor personaje mitologice.


VIZITA LA CASTELUL SI GRADINA BOTANICA DIN BALCIC, BULGARIA

VIZITA LA CASTELUL SI GRADINA BOTANICA DIN BALCIC, BULGARIA

Dupa vizitarea castelului si a gradinii, in incheierea zilei, puteti sa va bucurati de soare si de mare. Din ce am observat, exista acces direct de la gradina, catre plaja. Sunt mai multe plaje dintre care puteti alege, amenajate cu sezlonguri, umbrele, baruri si restaurante. De asemenea, exista si zona de stat pe prosop.


VIZITA LA CASTELUL SI GRADINA BOTANICA DIN BALCIC, BULGARIA

Si pentru ca locatia este legata de Regina Maria, las un link catre un clip video despre aceasta, foarte frumos realizat, in limba engleza. Link aici.




CONCLUZII DESPRE CASTELUL SI GRADINA BOTANICA DE LA BALCIC


Pentru gradina botanica, vedeta acestui complex, cea mai buna perioada de vizitat este de la sfarsitul lunii mai, pana la sfarsit de iulie, sau chiar august, cat timp inca trandafirii, dar si celelalte flori sunt in perioada maxima de inflorire, iar totul este plin de culoare.


Vizita noastra in acest minunat loc, cu o istorie importanta pentru tara noastra, a fost una foarte placuta si mult peste asteptari. Daca vila nu este cea mai impresionanta, cu siguranta, gradina si privelistea catre mare sunt cu adevarat speciale. Recomand sa va rezervati o zi intreaga pentru a va bucura de aceasta locatie, poate chiar sa o combinati cu relaxarea la plaja, de ce nu?


Inainte de a incheia acest articol, tin sa mentionez ca fiecare experienta este diferita, desi vorbim de aceeasi locatie. In ultimii ani, odata cu cresterea popularitatii acestui loc, au inceput sa apara foarte multe nemultumiri in randul turistilor, legate de parcare, aglomeratie, plata biletelor, sau legate de personalul nepoliticos.



Planificati-va vacantele in strainatate cu Get your guide si Perfect Tour.




Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!


Kommentare


bottom of page