top of page
Poza scriitoruluiTania Andreea

Castelul Reginei Maria a Romaniei din Balcic, Bulgaria

Actualizată în: 22 ian.

Realizand ca statul la plaja nu este pentru mine si ca a alege sa imi planific o vacanta exclusiv de lenevit la Marea Neagra nu a fost o idee buna, m-am pus pe cautat locuri de vizitat in apropierea litoralului nostru, unde deja eram. Asa am dat peste "Castelul si Gradina Botanica" din Balcic, de a caror existenta stiam deja, dar nu apucasem sa ajung sa le vizitez.


Locatia are valoare istorica importanta pentru tara noastra, desi acest teritoriu ne-a apartinut pentru putin timp. Castelul din Balcic a reprezentat resedinta de vara a Reginei Maria, pe vremea cand zona Dobrogei de sud a apartinut Romaniei. Fiind o mare iubitoare de mare, regina a gasit locul ideal pentru construirea casei de vara mult visate. Ma asteptam la ceva mult mai mare si mai grandios, dar probabil regina asta si-a dorit...ceva simplu, nu lux, nu opulenta, nu marmura scumpa, ci mai degraba o conexiune cu natura, cu marea, cu rasaritul pe care il poti admira de pe terasa, cu mirosul de trandafiri, cu sunetul valurilor.


Constructia a fost gandita ca fiind un complex, cu mai multe cladiri, dintre care o manastire si sase case, dar si cu o gradina imensa.


VIZITAREA CASTELULUI SI A GRADINII:


La Balcic va puteti organiza fie un sejur intreg, in care sa vizitati intreaga localitate si sa stati la plaja, fie sa vizitati doar castelul si gradina botanica intr-o excursie de o zi, asa cum am facut si noi.


Se ajunge foarte usor trecand pe la granita din Vama Veche. Locatia se afla la 65 kilometri de Romania, pe care ii parcurgeti in aproximativ o ora.


Complexul este deschis pentru vizitare in fiecare zi, de la 8:00 la 20:00 in timpul verii, iar de la 8:30- 17:00 in sezonul rece, cand ziua este mai scurta. Pretul pentru vizitarea castelului si a gradinii este de 14 leva (pretul la 04.2022) si se poate achita doar cash. Pentru vizitarea acestei locatii este suficient daca va rezervati doua ore, poate ceva mai putin pe timp de iarna, sau ceva mai mult pe timpul verii, daca alegeti sa faceti si plaja.


Gasirea unui loc de parcare poate fi problematica, mai ales la sfarsitul saptamanii, asa ca recomand sa ajungeti acolo cat mai devreme dimineata pentru a evita aglomeratia. Pretul parcarii se plateste separat.


In zona de promenada, inainte de a ajunge la ghiseul de bilete, exista cateva restaurante unde puteti manca.


DESPRE CASTELUL DIN BALCIC:


Castelul, numit si "Cuibul Singuratic" este principala cladire a complexului, care a fost construita intre anii 1925-1929 de catre doua firme italiene, respectand intocmai specificatiile Reginei. Aceasta cladire reprezinta o imbinatie de stiluri arhitecturale cu influenta atat de tip oriental, cat si bulgaresc.


castelul reginei maria de la balcic bulgaria

Asa cum am spus si la inceputul articolului, cladirea a fost gandita ca fiind o casa de vacanta, in consecinta denumirea de "castel" nu i se potriveste in totalitate, putand creea asteptari nerealiste pentru turisti. Locatia este foarte micuta si simpla, deloc extravaganta. Personal, am asemanat aceasta locatie cu cea de la Castelul Bran, in ceea ce priveste partea de interior si mobilier.


interiorul castelului din balcic bulgaria

In interiorul complexului exista si o locatie pentru rugaciune, o mica biserica, pe care Regina a cerut-o prin testament ca fiind locatia in care sa i se pastreze inima dupa moartea sa. Dorinta i-a fost respectata pana in anul 1940, cand Cadrilaterul a revenit la Bulgaria, iar inima Reginei a fost mutata.



DESPRE GRADINA BOTANICA DIN BALCIC:


Complexul din Balcic, cu siguranta nu ar mai fi la fel de cautat in randul turistilor, daca nu ar exista superba gradina botanica, care gazduieste peste 3000 de specii de plante, unele dintre ele foarte rare. Gradina este construita in trepte, urmarind forma reliefului terasat.


Este o gradina foarte vasta, in care va puteti lasa pierduti cu usurinta. Principala zona de atractie este cea de cactusi, care, trebuie sa recunosc, a fost si preferata mea. Gradina de suculente este considerata ca fiind a doua ca marime din Europa. Se intinde pe o lungime de o mie de metri patrati si dispune si de o sera.


Expozitia de cactusi poate fi admirata in orice anotimp, inclusiv iarna, atat in sera, cat si in exterior. Cactusii din exterior sunt rezistenti si la temperaturi scazute.

sera gradinii botanice din balcic

Inca de la intrare ne intampina un covor de flori colorate. In aceasta zona exista si bancute, un iaz cu nuferi si o fantana arteziana.


Pentru pasionatii de botanica sau care doresc informatii specifice despre plantele de la Balcic, las un link catre lista completa (in limba engleza) aici.


colaj de flori de la gradina botanica din balcic tania travel stories

In incinta gradinii este si un izvor care formeaza un mic parau si ulterior prin imbinarea mai multor surse de apa, o cascada.


Gradina Botanica este structurata in 12 gradini mai mici. In imaginea de mai jos, Gradina Cascadei.

cascada de la gradina botanica din balchik tania travel stories

In Gradina Trandafirilor, veti gasi aceste arcade, absolut superbe. Locatia se numeste Templul Apelor sau Nimfeu. Termenul de "nimfeu" provine din antichitate. Nimfa era considerata o femeie tanara care facea parte din alaiul unui zeu sau a unei zeite. Nimfeul era structura arhitecturala dedicata nimfelor, construita in apropierea surselor de apa, un fel de locuinta a acestor personaje mitologice.


templul apelor de la gradina botanica din balcic


intrarea catre plaja la gradina botanica din balcic

Din ce am observat, exista acces direct de la gradina, catre plaja. Sunt mai multe plaje dintre care puteti alege, amenajate cu sezlonguri, umbrele, baruri si restaurante. De asemenea, exista si zona de stat pe prosop.


plaja gradinii botanice din balchik

Si pentru ca locatia este legata de Regina Maria, las un link catre un clip video despre aceasta, foarte frumos realizat, in limba engleza. Link aici.




Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!


Comments


bottom of page