A calatori cat mai mult si mai ales cu cat mai putini bani, ar fi un vis implinit pentru iubitorii de calatorii. Si cum calatoriile nu ar trebui sa fie un lux, ci o normalitate, m-am gandit sa pun cap la cap cateva trucuri pe care eu le folosesc si care ma ajuta sa economisesc bani in calatoriile mele si care sper sa va ajute si pe voi.
Probabil ca unele dintre aceste trucuri deja le stiti, iar de altele abia aflati. Asadar, fara sa mai lungim vorba, trecem direct la subiect:
1. Cumparati biletele de avion direct de pe site-ul companiilor cu care aveti in plan sa zburati. Stiu ca exista situatii in care pe site-uri terte exista oferte mai bune decat de pe site-ul companiei aeriene, dar chiar si asa, nu recomand. In cazul anularii zborului, sunt sanse foarte reduse de a va recupera banii pe bilet.
2. Informatia inseamna putere... si in unele cazuri mai multi bani in propriul buzunar. Inainte de a pleca intr-o destinatie noua, mai ales din afara Europei (si nu numai) informati-va foarte bine cu privire cele mai intalnite metode de a pacali turistii, sau anumite localuri foarte scumpe, care nu ofera servicii sau produse pe masura preturilor practicate.
3. Daca alegeti hoteluri in afara zonelor turistice, interesati-va cu privire la distanta pana la obiectivele turistice pe care doriti sa le vizitati. De cele mai multe ori este recomandat sa alegeti cazare in zone mai indepartate pentru ca sunt mult mai ieftine, dar exista si situatii in care pretul transportului depaseste diferenta de pret. Asadar, inainte de a rezerva, faceti o socoteala pentru a vedea daca merita, atat din punct de vedere al timpului petrecut pe dru, cat si al pretului pentru transport.
4. Interesati-va cu privire la activitatile, intrarile la obiective turistice si nu in ultimul rand tururile oferite in mod gratuit. Toate acestea va vor ajuta sa vedeti cat mai mult, fara sa fie nevoie sa scoateti bani din buzunar.
5. Daca doriti sa fiti la zi cu retelele sociale si nu numai, achizitionati o cartela locala care sa ofere internet, costurile pot fi mai mici. Daca puteti renunta la internet pe durata vacantei, ar reduce la zero aceste costuri. De obicei, aplicatia de care nu va puteti lipsi este navigatorul, dar puteti folosi unul care functioneaza offline, doar asigurati-va ca descarcati harta inainte de a ajunge in tara pe care urmeaza sa o vizitati. Exemplu de astfel de aplicatie este Here We Go.
6. Pentru schimb valutar ieftin folositi cardul si aplicatia Revolut, care va permit sa schimbati bani in orice moneda, fara costuri, sau foarte ieftin.
7. Inlocuiti mesele la restaurant cu cele de la supermarket, mai ales in destinatiile scumpe. Unele supermarketuri au meniuri cu mancare gatita, iar in loc de o masa de 40 euro sau chiar mai mult pentru doua persoane la restaurant, platiti maxim 10-15 euro la supermarket. Cautati lanturi mari de magazine, de exemplu in Spania este Mercadona.
8. Asigurarea de calatorie este unul dintre aspectele la care nu trebuie sa faceti economie pentru ca intr-un final va poate costa mult mai scump, in mod special in afara Europei (dar nu numai), unde sunt mult mai multe pericole decat la noi. Recomand cu atat mai mult daca stiti ca urmeaza sa faceti unele activitati cu un grad de risc mai ridicat, cum ar fi drumetii sau alpinism.
9. Renuntati la bagajul de cala sau cel mic de compartiment si calatoriti doar cu bagaj de mana. Mai exact, este vorba despre ruxacul inclus in pretul biletului de avion. Cautati online metode de a impacheta eficient si alcatuiti-va tinutele doar cu haine care pot fi combinate intre ele. In acest fel, evitati sa platiti zeci de euro pentru cateva haine in plus.
10. Descarcati-va in telefon aplicatii care va ajuta sa gasiti preturi bune si oferte la restaurante, hoteluri, bilete de avion. Am facut un articol separat in care am vorbit despre cele mai utile aplicatii si website-uri.
11. Alegeti sa calatoriti in destinatii catre care aveti zboruri ieftine. Nu alegeti destinatia si apoi biletele.
12. Atunci cand cautati zboruri, de exemplu pe Skyscanner, setati ca destinatie "everywhere (oriunde)" si astfel puteti vedea cele mai ieftine bilete si destinatiile dintre care puteti alege. Exemplu in imaginea de mai jos:
13. Cel mai usor si sigur mod de a prinde ofertele la biletele de avion este daca va abonati la newsletter-ul companiilor aeriene.
14. Fiti flexibili cu data plecarii, de obicei zborurile din timpul saptamanii au preturi mai mici decat cele in weekend. De asemenea, in perioadele iunie-august, dar si decembrie preturile tind sa explodeze atat la cazari, cat si la biletele de avion.
15. Daca stiti ca o sa calatoriti mult cu o anumita companie aeriana, luati in considerare un abonament. De exemplu, Wizzair are o oferta de tipul Discount Club, care va ofera bilete mai ieftine. Exemplu, diferenta de pret din imaginea de mai jos:
16. Incercati experienta de a va caza in campinguri atunci cand aveti aceasta optiune. Unele dintre ele au chiar cabanute si nu este necesar sa aveti propriul cort. Daca va place sa faceti wild camping, asigurati-va ca tara in care campati permite acest lucru.
17. Calatoriti in extrasezon. Astfel veti plati mai putini bani pentru aceleasi servicii si este mai putin aglomerat. Personal, am decis sa nu mai calatoresc vara, mai ales in destinatii foarte calde. Pe langa faptul ca nu poti vizita prea multe locuri din cauza caldurii, totul este la suprapret.
18. Atunci cand cautati bilete de avion si cazari, folositi functia incognito a browser-ului. In acest fel veti gasi pretul real al biletului de avion, nu marit din cauza cookie-urilor.
19. Inainte de a achizitiona un zbor, o cazare sau orice altceva care tine de calatorii, verificati pretul pe mai multe site-uri si alegeti cea mai ieftina varianta.
20. Evitati sa mancati in aeroport. Preturile sunt destul de ridicate pentru orice. Cel mai bine luati-va de acasa rontaieli sau sandvisuri, sunt permise in bagajul de mana.
21. Nu va rezervati cazarea si masina din timpul verii, daca aveti in plan sa calatoriti in septembrie sau octombrie. Asteptati sa treaca luna august si incepeti sa faceti rezervari la inceputul lunii septembrie. Veti vedea diferente de pret de cateva sute de euro.
22. Nu inchiriati masina daca aveti in plan sa vizitati doar un oras sau mai multe orase. De obicei, transportul public este bine dezvoltat atat in orase, cat si intre ele. Este recomandat sa inchiriati masina doar daca aveti in plan sa vizitati locatii mai greu accesibile, unde nu exista varianta de transport public.
23. De cele mai multe ori, autobuzele sunt mai ieftine decat trenurile. Este bine de stiut aceasta informatie in mod special atunci cand nu aveti acces sa vedeti preturile online inainte de a alege modalitatea de transport.
24. In orasele in care este posibil, achizitionati city pass sau museum pass, este o varianta mai economica de a vedea mai multe locuri dintr-un oras.
25. Daca decideti ca aveti nevoie sa inchiriati o masina in concediu, las un mic ghid care sa va ajute sa luati cele mai bune decizii atunci cand semnati contractul de inchiriere.
Concluzii
Sper ca am venit cu noutati si lucruri care sa va ajute in planificarea viitoarelor calatorii. Fiecare calatorie este diferita, dar eu am incercat sa gasesc solutii cat mai generale, care sa se aplice in majoritatea cazurilor.
Sunt curioasa daca aveti alte modalitati de a economisi sau de a cheltui mai putini bani in vacante. Daca da, lasati-le in comentarii, sunt sigura ca atat eu, cat si cititorii o sa fim incantati sa le aflam.
Cititi si alte articole care va vor ajuta in viitoarele calatorii: cum sa faci cele mai frumoase fotografii in vacanta si cum sa rezisti pe zborurile lungi.
Pentru inspiratie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.
Pentru a fi la curent cu ultimele articole, va puteti abona la newsletter, este necesara doar adresa de e-mail.
Multumesc pentru ca ati citit!
Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.
Acest articol contine linkuri de afiliere!
Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor inteprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!
Comments