top of page
Poza scriitoruluiTania Andreea

Cum sa faci fotografii reusite atunci cand calatoresti

Actualizată în: 18 aug. 2024


DESPRE CALATORII SI FOTOGRAFII: CUM SA OBTII CELE MAI BUNE CADRE


Fie ca ne dorim fotografii frumoase pentru a le arata prietenilor pe retelele de socializare, sau suntem creatori de continut si orice poza trebuie sa fie perfecta, fie ca vrem sa avem niste amintiri deosebite din locurile pe care le vizitam, este bine sa stim cateva trucuri de a face o fotografie sa arate mult mai bine.


Fiind pasioanata de fotografie, mi-am cumparat prima camera DSLR in 2014, iar de atunci cunostintele dobandite si dorinta de a face fotografii mai bune au mers pe o panta ascendenta. Iubitoare de calatorit eram cu mult timp inainte, asa ca nu puteam sa nu imbin cele doua mari pasiuni, calatoritul si fotografia. M-am gandit sa scriu un articol in care sa adun toate lucrurile pe care le cunosc si pe care le aplic in mod constant atunci cand fac fotografii, dar si cateva aspecte care tin de usoarele retusuri de culoare si luminozitate pe care le aplic ulterior si ce aplicatii folosesc.


Chiar daca nu detinem aparate de fotografiat de ultima generatie, putem face fotografiile sa para ca ale unui profesionist, fara a pierde mult timp si fara a ne fura din bucuria momentului. Au fost perioade in care am folosit doar telefonul pentru a face fotografii, iar rezultatul il aveti in cele trei imagini de mai jos. Aceste fotografii au rolul de a intari ideea ca poti face ceva reusit cu un minim de aparatura.







TRUCURI PENTRU A FACE CELE MAI REUSITE FOTOGRAFII ATUNCI CAND CALATORIM:


1. Evita sa faci fotografii cu prea multi oameni in jur. Stiu, stiu, sunt momente cand este imposibil sa faci acest lucru, daaaar poti sa aplici una sau mai multe dintre variantele de mai jos:


- ajungi la o locatie dimineata la prima ora, inainte sa se adune multimea;

- cauti un loc ceva mai indepartat de obiectivul turistic pe care vrei sa il fotografiezi. Exemplu in imaginile de mai jos, cu poze facuta cam la aceeasi ora, locatiile aflandu-se la 10-20 metri una de cealalta;


DESPRE CALATORII SI FOTOGRAFII: CUM SA OBTII CELE MAI BUNE CADRE

- maschezi oamenii asezandu-te in dreptul lor si incadrezi fotografia in asa fel incat ei sa nu se vada. De exemplu, cand am facut aceasta fotografie, erau foarte multe persoane in jurul meu, care doreau sa faca fotografii cu ciresul. Am ales sa schimb perspectiva, astfel incat sa nu mai apara si alte persoane in poza mea;


DESPRE CALATORII SI FOTOGRAFII: CUM SA OBTII CELE MAI BUNE CADRE

- daca dispui de un DSLR, foloseste expunere lunga. Oamenii din jur se vor misca, dar subiectul tau va sta nemiscat si va iesi o fotografie superba;

- te folosesti de ceea ce este in jurul tau. Ai o zona mai verde plina de flori, iar in spate o cladire pe care vrei sa o fotografiezi? Aseaza-te la nivelul florilor si incadreaza cladirea. In acest fel, oamenii din poza ta vor fi ascunsi dupa flori. Sau, cum am folosit eu porumbeii in imaginea de mai jos, este una dintre metodele de a te folosi de ceea ce ai in jur.


DESPRE CALATORII SI FOTOGRAFII: CUM SA OBTII CELE MAI BUNE CADRE

2. Cerceteaza online locatia pe care doresti sa o vizitezi si cauta locuri in care s-au facut cele mai bune fotografii, iar cand ajungi acolo sa mergi exact unde vrei sa faci fotografii, fara a mai pierde timpul cu gasirea cadrului perfect.


3. Compozitia fotografiei este unul dintre cele mai importante aspecte. Aceasta compozitie se refera la modul in care elementele vizuale sunt asezate in fotografie, astfel incat sa fie placut din punct de vedere vizual. Cea mai recomandata regula pentru incadrarea unei fotografii se refera la regula treimilor, desi nu se poate aplica in toate cazurile si nu este obligatoriu sa existe de fiecare data pentru ca o fotografie sa arate bine. Atunci cand facem o poza, vom vedea pe telefon sau pe camera, mai multe linii dispuse in forma unui dreptunghi. Forma patrulaterului reprezinta fotografia noastra, iar liniile care trec prin el au rolul de a ne ajuta la compozitia fotografiei. Se recomanda, daca avem un subiect principal, sa fie incadrat la intersectia liniilor, deoarece acolo arata cel mai bine din punct de vedere vizual.


DESPRE CALATORII SI FOTOGRAFII: CUM SA OBTII CELE MAI BUNE CADRE

4. Adaugati miscare in fotografie si surprindeti momentul. Toata lumea tinde sa aleaga un loc in care sa stea si sa astepte sa fie pozat. De cele mai multe ori, momentele fotografiate spontan sunt cele care dau cel mai bine in fotografie. Uneori este dificil sa prindem acea spontaneitate, mai ales cand nu exista. Asa ca o creem prin mici trucuri. Ce-ar fi daca ati pretinde ca mergeti, sau in cazul fetelor, sa va invartiti rochia, sau poate sa va jocati cu parul, sau poate ceva va surprinde privirea, departe de lentila aparatului.


5. Lumina este foarte importanta. Cea mai buna lumina pentru fotografii este inainte de apus si imediat dupa rasarit, la asa-numitul "Golden Hour". Chiar si zilele inorate sunt mai bune pentru fotografiat, spre deosebire de cele insorite. Lumina excesiva tinde sa "arda" fotografiile, iar de cele mai multe ori este aproape imposibil sa iasa ceva bun. Daca aveti un DSLR care are functia de fotografiere de tip RAW, este de preferat sa o folositi, in mod special atunci cand nu aveti lumina buna. Se aplica atat cand soarele este prea puternic, cat si cand este prea intunecat. Functia RAW ofera mai multa flexibilitate decat JPG la partea de editare, cand aveti sansa sa salvati o fotografie care pare a fi distrusa din cauza luminii. Un exemplu in fotografia de mai jos, care a fost facuta in timpul zilei si care a putut fi editata si salvata datorita faptului ca am fotografiat RAW, nu JPG.


DESPRE CALATORII SI FOTOGRAFII: CUM SA OBTII CELE MAI BUNE CADRE

6. Daca apareti in fotografiile de calatorii pe care le faceti, pentru a iesi mereu bine, testati mai multe unghiuri si aflati care vi se potrivesc mai bine. In acest fel veti stii cum sa va pozitionati si nu trebuie sa va chinuiti prea mult la fata locului. De exemplu, eu ies mai bine in poze daca sunt fotografiata pe partea stanga.


7. Schimbati-va perspectiva de a vedea lumea si vedeti frumusetea in orice loc, chiar daca nu pare sa merite atentie, s-ar putea sa ramaneti surprins de fotografiile pe care le puteti face. Mai jos, un exemplu cu o locatie cu case darapanate, dar care completau perfect peisajul in lumina de apus.

DESPRE CALATORII SI FOTOGRAFII: CUM SA OBTII CELE MAI BUNE CADRE

8. Jucati-va cu lumini si umbre. Pot face o fotografie aparent banala, sa para mult mai spectaculoasa daca ii adaugati niste umbre. In exemplele de mai jos, in prima fotografie am ales sa ma asez la umbra unui copac pentru a face fotografie, in loc sa stau in bataia soarelui, care risca sa imi arda fotografia. In felul acesta am adaugat o nota de idilic fotografiei. In a doua fotografie, am ales sa ma pozitionez direct in bataia soarelui. Am putut face acest lucru deoarece era lumina perfecta, imediat dupa rasaritul soarelui (acea golden hour despre care v-am vorbit mai sus).


DESPRE CALATORII SI FOTOGRAFII: CUM SA OBTII CELE MAI BUNE CADRE


9. Aveti rabdare, rabdare si iar rabdare! In mod special in locuri publice, foarte cunoscute si foarte turistice, chiar si la primele ore ale diminetii, se intampla sa fie oameni care sa iti intre in cadru. Asteapta sa treaca multimea si apoi fotografiaza. Acest lucru poate face o diferenta majora. Am avut multe situatii in care a trebuit sa astept cateva minute pentru a se elibera un loc in care voiam sa fac poze. Precum in exemplul de mai jos, eram in Barcelona, intr-un parc extrem de plin de turisti. Desi am ajuns acolo la prima ora dupa deschidere, tot a fost foarte aglomerat, asa ca a trebuit sa imi pun rabdarea la incercare, pentru a creea fotografiile dorite.


DESPRE CALATORII SI FOTOGRAFII: CUM SA OBTII CELE MAI BUNE CADRE

10. Tineti cont de asocierea de culori dintre peisajul fotografiat si ceea ce alegiti sa purtati, sau ceea ce modelul din fotografie poarta, in cazul in care doar fotografiati. Evitati sa va "pierdeti" in peisaj, asa cum am facut eu in a doua fotografie si purtati haine care sa contrasteze cu cadrul ales. De cele mai multe ori, rosul este culoarea care iese cel mai bine in evidenta, in aproape orice cadru.


DESPRE CALATORII SI FOTOGRAFII: CUM SA OBTII CELE MAI BUNE CADRE


11. Editarea fotografiilor poate face o diferenta colosala in rezultatul final. De cele mai multe ori, atunci cand calatorim nu dorim sa pierdem prea mult timp cu setarea aparatului in functie de fiecare cadru in parte si preferam sa il lasam pe modul "auto" si sa isi faca treaba singur. Ca si consecinta, aparatul nu va face cele mai bune fotografii, dar ne va fi mai usor sa le retusam putin cand ajungem acasa, sau cat timp asteptam un zbor in aeroport.


Cand vorbesc de editare, nu ma refer la retusarea agresiva, in care modelul arata de nerecunoscut dupa o editare in Photoshop, ci o retusare usoara, legata de luminozitate si culori, care accentueaza fotografia, fara sa ne atingem de trasaturile modelului.


Ca si software de editare, preferatul meu este Lightroom, pe care il folosesc, atat pe telefon, cat si pe laptop. Cel de pe telefon este in mare parte gratuit, avand doar cateva functii care se platesc, dar de care nu aveti nevoie, puteti sa va descurcati si fara ele. Daca nu stiti sa folositi aplicatia, sunt multi creatori de continut care vand filtre (presets) pe care le puteti adauga in aplicatie si le puteti folosi ca atare.


Am decis sa creez si eu un astfel de filtru, pe care vi-l las mai jos, complet gratuit. Pe acesta nu trebuie sa-l adaugati in aplicatie, ci sa urmati pas cu pas ceea ce am aplicat eu. De cele mai multe ori, presetul nu se potriveste pe orice fotografie, dar poate fi adaptat. Daca fotografia voastra are nevoie de mai multa luminozitate, atunci setati mai multa luminozitate, sau mai putina, daca asa vi se pare ca arata mai bine. Acest filtru are rolul de a va oferi o idee a modului in care puteti edita o fotografie in Lightroom Mobile.


DESPRE CALATORII SI FOTOGRAFII: CUM SA OBTII CELE MAI BUNE CADRE

12. Daca sunteti creator de continut, trebuie sa stiti ca social media favorizeaza fotografiile in care apareti versus cele doar cu peisaj, in care nu este niciun model. Asa ca, chiar daca nu suntei insotit/a atunci cand calatoriti, rugati pe cineva sa va faca o poza, sau achizitionati-va un trepied pentru telefon, care este usor si pe care puteti sa il carati cu usurinta in orice calatorie. Acest trepied este folositor si pentru pozele de cuplu.



CONCLUZII


Stiu ca pot fi multe detalii de care trebuie sa tineti cont si poate fi coplesitor, dar credeti-ma ca exersand o sa va intre in rutina si totul o sa vi se para foarte usor. Sunt convinsa ca nici fotografii profesionisti nu isi amintesc toate aceste reguli de fiecare data, doar le-au intrat in rutina si le aplica fara sa isi dea seama. Eu nu sunt fotograf profesionist, dar am invatat din experienta si mult studiu. Acest proces de invatare este unul care nu o sa se opreasca vreodata, contant invatand lucruri noi si evoluand.


Desi apar in fotografii si nu am cum sa fiu si model si fotograf in acelas timp (decat daca folosesc trepied), acele poze in care apar sunt gandite de mine, de la tinuta, locatie, compozitie, pana la editare. Evident, sotul meu, care imi face toate pozele si este la fel de pasionat de fotografii, precum sunt si eu, cunoaste toate trucurile pe care vi le-am prezentat mai sus si in plus fata de mine, stie toate detaliile legate de partea tehnica si ne completam foarte bine, eu fiind mai mult cu partea creativa, el cu partea tehnica.


Si inca un lucru: nu conteaza cate fotografii vrei sa faci, sau cat de profi, nu uita ca din cand in cand sa pui camera de-o parte si sa te bucuri de locul in care te afli.


Citeste si despre locatiile care m-au inspirat sa fac cele mai frumoase fotografii: Barcelona, Mallorca, Andaluzia si Marbella.


Daca ai placerea sa imi sustii munca depusa pentru acest blog, poti achizitiona produse, sau servicii de pe linkurile urmatoare (primesc un mic comision, fara sa te coste ceva in plus): Under Armour, Hervis, Perfect Tour, Cupio.


Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.

 

Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.

 

Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.

 

Multumesc ca ati citit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

 

 

Opmerkingen


bottom of page