DUBLIN - OBIECTIVE TURISTICE, UNITATI DE CAZARE SI ALTE INFORMATII UTILE
Dublin este unul dintre acele orase europene la care nu te gandesti prima data atunci cand vrei sa iti planifici o vacanta, sau un city break. Trebuie sa recunosc faptul ca nici eu nu aveam acest oras in topul locurilor in care imi doream sa ajung, dar la invitatia unor prieteni, cumulat cu niste preturi bune la biletele de avion, calatoria noastra in capitala irlandeza s-a materializat. Am fost acolo la sfarsitul lunii martie si am avut noroc de vreme frumoasa.
Fondat in secolul al VII-lea, Dublin a cunoscut o expansiune rapida in secolul al XVII-lea, devenind unul dintre cele mai mari orase ale Marii Britanii. In 1922, Irlanda si-a castigat independenta, iar in zilele noastre Republica Irlanda este un stat suveran. Este necesar sa se faca o deosebire intre Republica Irlanda, cu capitala la Dublin si Irlanda de Nord, cu capitala la Belfast, care este parte din Regatul Unit. Desi ambele tari se afla pe aceeasi insula, nu exista control vamal intre ele si sunt destul de asemanatoare, sunt doua tari distincte, cu reguli si legi diferite. Trebuie sa aveti in vedere acest aspect, in mod special daca planuiti un tur al insulei cu masina.
Dublin este cunoscut ca fiind orasul unde se asculta muzica live si se bea bere bruna. Pe strazile sale, in special in zona centrului vechi, in cladirile istorice si-au facut loc pub-uri, care sunt mereu pline de oameni, atat localnici, cat si turisti, care vin in acest oras special pentru a se bucura de o atmosfera tipic irlandeza. Orasul, insa, ofera mult mai mult decat puburi cu muzica live. Aici va puteti bucura de istorie, de natura, shopping sau sa aveti parte de experiente pe care niciun alt oras european nu le ofera.
CUM AJUNGI IN DUBLIN?
Pentru a ajunge in Dublin, exista zbor direct din Bucuresti, cu Ryanair. Din alte orase ale Romaniei, aveti optiunea de zbor cu escala.
Aeroportul are doua terminale, aflate la aproximativ 300 metri unul de celalalt. Daca veti avea nevoie sa mergeti dintr-un terminal in altul, e bine de stiut ca este o distanta care se parcurge mergand pe jos. De obicei, Ryanair opereaza zboruri pe terminalul 1 (T1). Pentru a ajunge din aeroport in oras, exista mai multe optiuni:
- taxi, care face cam 30 minute pana in oras si costa intre 25-30 euro;
- transfer privat, rezervari aici;
- autobuz Aircoach, care circula la fiecare 15 minute in timpul zilei si la fiecare 30 minute in timpul noptii. Biletul costa in jur de 15 euro dus-intors si are multiple statii in care opreste;
- autobuz Airlink, care opreste doar in centrul Dublinului. Biletul costa 11 euro dus-intors;
UNDE TE CAZEZI IN DUBLIN?
- Hyatt Centric The Liberties - unitate de cazare cu camere duble, twin, sau de tip suita. Dispune de o gradina, receptie deschisa non-stop, parcare la un pret suplimentar si internet inclus in pretul rezervarii;
- Hard Rock - unitate de cazare cu camere duble, twin, sau de tip suita. Dispune de restaurant si optiune de room service. Internetul este inclus in pretul rezervarii;
- The Marker Hotel - unitate de cazare care dispune de camere duble, sau de familie. Dispune de o piscina interioara, internet inclus in pretul rezervarii si receptie deschisa non-stop;
- Gleesons Townhouse Bootherstown - unitate de cazare cotata la patru stele, care dispune de camere duble, triple, twin, sau suite. Parcarea si internetul sunt incluse in pretul rezervarii;
- Blackrock B&B - unitate de cazare cu camere duble, situata in apropiere de mare. Internetul este inclus in pretul rezervarii, iar parcarea se achita separat;
- Pembroke Hall - unitate de cazare cu camere duble, sau twin. Internetul este inclus in pretul rezervarii.
OBIECTIVE TURISTICE IN DUBLIN:
Catedrala St. Patrick este romano-catolica si poarta hramul protectorului Irlandei. A fost construita in anul 1191 in stil neo-gotic si a suferit schimbari minore de-a lungul timpului. Punctul de atractie principal este cel al altarului. Pentru a vizita aceasta catedrala, trebuie sa achitati un bilet de intrare in valoare de 8 euro.
Trinity College este cea mai veche universitate din Dublin. A fost infiintata in anul 1592 si a gazduit ore de curs pentu studenti cu nume sonore, precum Bram Stocker, Oscar Wilde sau Jonathan Swift. Aceasta locatie a fost o sursa de inspiratie pentru autoarea cartilor Harry Potter.
Howth este locul ideal in care va puteti bucura de natura si mare. Este un sat pitoresc de pescari situat pe Peninsula Howth, cunoscut pentru priveliștile sale uimitoare de coastă si istoria bogată. Satul este, de asemenea, renumit pentru fructele de mare, cu numeroase restaurante și piețe de pește care prezintă cele mai proaspete capturi din Marea Irlandei. Atmosfera fermecătoare și frumusețea naturală din Howth îl fac o destinație populară atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Aici puteti face plimbari scurte pe coasta sau chiar adevarate drumetii. Peisajele si linistea locului au fost preferatele mele din excursia in Dublin. Recomand sa verificati prognoza meteo inainte de a planifica o calatorie aici. Rafalele de vant nu sunt straine acestei zone.
Biserica St. Michan, care este celebra pentru gazduirea unor oameni mumificati in criptele sale. Biserica a fost construita in anul 1095 si a ramas aproape neschimbata pana in Epoca Victoriana. Inca mai pastreaza orga originala, aflata in interior inca de la terminarea constructiei.
Parcul Phoenix este cel mai mare parc urban din Europa, iar punctul principal de atractie il reprezinta populatia de cerbi si caprioare. Poate fi locul ideal pentru a va odihni la un picnic si a va relaxa departe de agitatia orasului, chiar in... mijlocul orasului :)
Castelul Dublin, a fost construit in perioada medievala, mai exact in 1204, in locul in care se afla o asezare vikinga si este un simbol al istoriei complexe și bogate a țării. Acesta a fost distrus in mare parte de catre un incediu in anul 1684, dar anumite portiuni de origini vikinga si medievala au ramas intacte si pot fi vizitate in zilele noastre. Castelul Dublin este o atracție turistică majoră, găzduind evenimente de stat și oferind vizitatorilor tururi ghidate care dezvăluie camerele sale elegante, grădinile frumoase și comorile arhitecturale.
Plimbare prin centrul vechi pentru a admira stradutele inguste si pietruite, cu case vechi si usi colorate. Centrul vechi este renumit pentru pub-urile pline de viață, muzica tradițională și atmosfera artistică. Amestecul orașului vechi de istorie antică și vitalitate modernă îl face o destinație captivantă pentru turiștii care doresc să experimenteze esența Dublinului. Cea mai fotografiata cladire din oras este cea a localului The Temple Bar.
Fabrica de bere Guinness, este locul unde puteti invata lucruri interesante despre procesul de fabricare al berii traditionale irlandeze. Depozitul Guinness este o atracție care trebuie vizitatata, fie ca sunteti pasionati de bere, sau nu. Situată la St. James's Gate Brewery, unde celebra bere a fost preparata din 1759, experiența cu șapte etaje oferă o călătorie captivantă prin istoria și producția Guinness. Vizitatorii pot explora exponatele interactive, pot afla despre procesul de preparare a berii și chiar pot turna halba lor perfectă. Turul culminează cu Gravity Bar, care oferă vederi panoramice uimitoare ale orizontului Dublinului, în timp ce savurați o halbă de Guinness din partea casei. Bilete aici.
Vizita la distileria de whiskey irlandez. Jameson Distillery Bow St. oferă o privire captivantă asupra bogatei moșteniri a whisky-ului irlandez. Înființată în 1780, această distilerie istorică a fost transformată într-un centru popular pentru vizitatori, unde oaspeții pot explora arta fabricării whisky-ului. Tururile interactive detaliază procesul de distilare, de la malț și piure până la fermentare și învechire. De asemenea, vizitatorii pot participa la degustări de whisky și pot învăța să aprecieze aromele distincte ale lui Jameson. Experiența este îmbunătățită de atmosfera vibrantă a distileriei și de ghidurile bine informate, ceea ce o face un punct culminant atât pentru pasionații de whisky, cât și pentru pasionații de istorie. Bilete aici.
Excursie de o zi la Cliffs of Moher, una dintre cele mai uluitoare minuni naturale ale Irlandei. Aceste stânci emblematice se întind pe aproximativ 5 mile, oferind vederi panoramice care atrag milioane de vizitatori în fiecare an. Frumusețea stâncilor este completată de o gamă bogată de păsări, inclusiv puffini, făcându-l un paradis pentru pasionații de natură. Fie că sunt privite de pe potecile întortocheate de coastă sau de la punctul de belvedere al Turnului O'Brien, Stâncile din Moher oferă o experiență de neuitat a peisajului sălbatic și maiestuos al Irlandei. Rezervari aici.
Excursie de o zi la Wicklow, Glendalough si Kilkenny, rezervari aici.
DE STIUT DESPRE DUBLIN:
- Irlanda este o tara membra UE si se intra doar cu CI;
- Dublin este cunoscut pentru viata de noapte si multitudinea de baruri si pub-uri. Asadar, este locul ideal daca sunteti in cautare de locuri de distractie. Cu toate acestea, trebuie sa aveti in vedere ca locurile de petrecere sunt deschise pana la ora 1 dimineata, cel tarziu, nu stau deschise ca in Romania sau alte locuri europene, pana la ora 5-6 dimineata;
- daca nu doriti sa comandati bauturi pe langa mancare, atunci cand luati masa, in Dublin se obisnuieste sa se ceara apa de chiuveta ( tap water), care este oferita gratuit si se poate consuma fara probleme;
- pentru transport in comun, aveti optiunea de a cumpara un card valabil 72 ore si pe care puteti sa il folositi nelimitat. Aveti inclus si autobuzul decapotabil, de tip hop-on, hop off, dar si excursii in afara orasului la Malahide sau Dun Laoghire. Cumpara aici.
- cea mai buna perioada de a vizita acest oras este din luna mai pana in septembrie, inclusiv. In aceasta perioada aveti toate sansele sa aveti parte de vreme buna, fara vant puternic si rece;
CONCLUZII DESPRE DUBLIN:
Desi nu am plecat la drum cu foarte multe asteptari cu privire la acest oras, am ramas placut surprinsa de atmosfera locului, dar si de comportamentul locuitorilor. De asemenea, frumusetea peisajelor de pe coasta a fost peste asteptari. Imi doresc intr-un viitor apropiat (sau indepartat) sa organizez un concediu in care sa fac turul Republicii Irlanda, dar si a Irlandei de Nord, care este singura tara din Regatul Unit pe care nu am vizitat-o. Probabil nu as mai revizita Dublin, desi mi-a placut foarte mult, m-as focusa mai mult pe descoperirea Irlandei rurale si autentice.
Sper ca acest articol sa va ajute in planificarea unei escapade in Dublin sau sa va inspire. Cititi si despre alte locuri din Europa: Londra, Paris, Insula Thassos, Algarve, Portugalia, Koln, Oslo sau Tara Galilor.
Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.
Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.
Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.
Multumesc ca ati citit!
Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.
Acest articol contine linkuri de afiliere (primesc comision, fara sa va coste nimic in plus atunci cand rezervati ceva de pe unele linkuri catre care face trimitere acest website)!
Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!
Comments