top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Hurghada, Egipt - top activitati si excursii


EXCURSII, ACTIVITATI SI OBIECTIVE TURISTICE IN HURGHADA, EGIPT


Hurghada este una dintre cele mai cunoscute si vizitate statiuni turistice de la malul Marii Rosii. Aici vom gasi foarte multe resorturi si hoteluri, care se intind inclusiv in localitatile invecinate precum Makadi Bay, Soma Bay, El Gouna, Sahl Hasheed. Este o zona intr-o continua dezvoltare, astfel ca veti vedea si foarte multe santiere.


Resorturile, desi situate, in cele mai multe cazuri, destul de departe unele de altele, functioneaza ca mici “orasele”, unde poti gasi tot ce ai nevoie, de la farmacii, pana la magazine de haine, sau suveniruri. Turismul in aceasta zona, se face in majoritate prin agentii, care vand pachete all inclusive. Evident, se poate organiza o vacanta si pe cont propriu. O sa detaliez mai mult despre acest ultim aspect in cadrul articolului.


Desi stiind ca vacantele all inclusive si experiența excursiilor organizate nu mi se potrivesc, am ales, totusi, sa merg in Egipt pe varianta “siguranta pe primul loc”, renuntand astfel la planificarea pe cont propriu. Desi nu mai incercasem astfel de vacante in trecut, stiam foarte bine ca nu sunt pentru mine si nu se potrivesc felului meu de-a calatori. Povestile triste ale unor turisti care au patit multe si urate, m-au indemnat sa fiu precauta. Acum, dupa ce am vazut cum merg lucrurile, cu siguranta, alegerile ar fi altele.


Acest articol vine ca un mic ghid de calatorie, atat pentru cei care doresc sa vina in Hurghada prin agentie, cat si celor care optează pentru varianta pe cont propriu.


HURGHADA, EGIPT - EXCURSII, ACTIVITATI SI OBIECTIVE TURISTICE


LUCRURI DE STIUT DESPRE UN CONCEDIU IN HURGHADA


  • pentru a intra in Egipt este necesara optinerea unei vize. Aceasta se obtine direct din aeroport, prin completarea unui formular standard, care este oferit de catre compania aeriana. Recomand sa aveti un pix la îndemână pentru a-l completa. Odata ajunsi in aeroportul din Egipt, exista doua optiuni de obtinere a vizei. Una direct de la ghiseul oficial al vamii si una de la agentia turistica de la care ati cumpărat pachetul. Agentiile pot vinde viza ceva mai scumpa (nu a fost cazul nostru cu Dertour), dar cozile sunt mult mai mici si mai rapide. Pretul oficial al vizei este de €25/persoana.

  • pentru a avea internet pe durata concediului, se pot cumpra sim-uri de date direct din aeroport. Sunt mai multe companii care le comercializeaza, dar recomand sa achizitionati de la cele cunoscute, precum Vodafone si cereti activarea pe loc, astfel incat sa stiti sigur ca o sa functioneze. Noi am luat o mica teapa, deoarece internetul de pe cartela noastra nu a functionat. Am luat o cartela de la o companie locala, gândindu-mă ca ar putea avea mai mult semnal, iar cel care ne-a vandut-o ne-a spus ca trebuie sa asteptam o ora sa se activeze. O alta varianta de internet pe mobil, ar fi prin achizitionarea unui e-sim. Pentru Egipt, pretul este dublu fata de un sim de date clasic.

  • asa cum spuneam mai sus, fiecare resort este ca un mic orasel, care are la intrare puncte de control, unde sunt legitimati toti soferii care aduc, sau iau turisti. Acest lucru face ceva mai dificila parasirea hotelului pe cont propriu;

  • pe drumuri, sunt amplasate foarte multe puncte de control militar, care opresc masinile pentru verificari, in caz ca li se pare ceva suspect. Este bine sa aveti un act de identitate la voi, in caz ca veti fi legitimati;

  • cea mai buna perioada de vizitat Hurghada, dupa parerea mea, este de la sfarsitul lunii martie, pana in mai si in lunile octombrie si inceput de noiembrie. In aceste perioade, temperatura este perfecta, iar apa suficient de calda. Evident, Egiptul se poate vizita oricand, dar veti avea parte de temperaturi diferite si este posibil sa nu va mai bucurati atat de mult de locatie;

  • Egiptul este o tara care se bazeaza exclusiv pe cash, astfel ca locurile in care sunt acceptate platile cu cardul sunt extrem de putine. Se poate plati peste tot cu euro, dolari, sau lire egiptene. Recomand sa aveti moneda locala, deoarece preturile in euro, sau dolari sunt rotunjite in sus.

  • Egiptenii se asteapta sa primeasca bacsis pentru orice serviciu oferit. Aceasta cultura a tipsului este foarte raspandita, asa ca, nu fiti surprinsi daca vi se cere de la obraz. Personal, nu pot spune ca am fost foarte incantata de acest aspect, as fi preferat sa platesc mai mult pentru un serviciu si sa fiu liniștită in rest. In multe dintre cazuri, ramai fara marunt, sau ultimul lucru la care vrei sa te gandesti este sa schimbi bani, sau sa nu uiti sa lasi bacsis.

  • Nu toate hotelurile de 5 stele din Egipt, sunt de fapt de 5 stele. In cele mai multe situatii, unele nu merita nici macar 3 stele. Desi pretul nu este un bun indicator întotdeauna, cel mai des, cu cat pretul este mai mare, cu atat aveti mai putine sanse sa fiti dezamagiti.

  • Marea Rosie reprezinta al doilea cel mai mare ecosistem cu bariera de corali din lume, dupa Marea Bariera de Corali a Australiei. Veti avea ocazia sa vedeti foarte multa activitate marina, daca alegeti sa faceti snorkeling, sau scufundari. Noi am avut parte de barieră de corali chiar la plaja resortului, iar snorkelingul acolo a fost activitatea noastra preferata. Asadar, nu va uitati masca de snorkeling acasa.

  • La plecarea de pe aeroportul din Egipt, infolierea bagajului de cala este obligatorie. Costa 5 euro/bagaj si poate fi platita doar cash.



UNDE SA STAI IN HURGHADA?



Dintre cele mai bine cotate hoteluri din Hurghada, se numara:


  • Rixos Premium Magawish Resort 5*, pe care il puteti rezerva pe cont propriu prin Booking, sau prin agentie (am lasat link in textul scris cu albastru);

  • Cook’s Club El Gouna (Adults Only), pe care il puteti rezerva pe cont propriu prin Booking, sau prin agentie; 

  • Serenity Alpha Beach - Ex Serenity Makadi Beach, pe care il puteti rezerva pe cont propriu prin Booking, sau prin agentie; 

  • Sunrise Garden Beach Resort & Spa 5*, pe care il puteti rezerva pe cont propriu prin Booking, sau prin agentie; 



EXCURSII SI ACTIVITATI DIN HURGHADA



O excursie cu barca cu podea transparenta, poate fi luata in considerare. Noi am avut norocul sa vedem broaste testoase imense si pisici de mare in aceasta excursie. Detalii aici.


HURGHADA, EGIPT - EXCURSII, ACTIVITATI SI OBIECTIVE TURISTICE

Mini Egipt Park, numit si muzeul miniaturii, ofera vizitatorilor posibilitatea de a se bucura de unele dintre cele mai iconice cladiri si monumente istorice ale Egiptului. Evident, aceste monumente nu sunt cele originale, doar replici in miniatura. Este unul dintre locurile care ar putea incanta atat adultii, cat si copiii. Se afla in Makadi Bay, la o distanță de aproximativ 30 km de Hurghada. Puteti rezerva bilet de intrare, cu transfer inclus, de aici.



Makadi Water World este unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din Egipt si locul ideal pentru o zi de distracție impreuna cu familia. Puteti opta pentru un bilet, in care se aveti inclusa mancarea si transportul, detalii aici.


Eden Island, Orange Bay, sau Paradise Bay - sunt 3 plaje situate pe aceeasi insula, foarte apropiate ca si distanta. Eden Island este ceva mai noua, turistii nu stiu prea multe lucruri despre ea, iar organizatorii de excursii profita, astfel ca pretul excursiei catre aceasta plaja este dublu. Practic, orice plaja ati alege, veti avea parte cam de acelasi lucru, posibil doar tipul de masa/bauturi sa fie diferit. Plajele sunt frumoase, cu nisip fin, deschis la culoare si intrare foarte lina in apa. Rezervari, aici.


HURGHADA, EGIPT - EXCURSII, ACTIVITATI SI OBIECTIVE TURISTICE


Abu Nuhas Shipwreck Sites este unul dintre cele mai interesante locuri pentru scufundari, doarece aici se gasesc 5 epave, dintre care 4 pot fi explorate chiar si de scafandri neexperimentati, acestea aflandu-se la o adancime relativ mica.



Luxor este un loc cu o istorie indelungata si fascinanta. Aici puteti vizita locatii precum Templul Karnak, Valea Regilor, unde puteti vedea mormintele a 63 faraoni, Templul lui Hatshepsut, Templul lui Seti I, Colosii din Memnon, sau Muzeul Luxor. De asemenea, o plimbare la rasarit cu balonul cu aer cald trebuie pusa in itinerar. Puteti rezerva o excursie de o zi, aici.



Aswan, sau Taramul Nubiei, asa cum mai este cunoscut, este unul dintre orasele egiptele situate pe malul Nilului. Este un oras cu o importanta deosebita, mai ales din punct de vedere istoric, astfel ca il puteti lua in considerare, mai ales daca planuiti o croaziera pe Nil. Aici puteti vizita centrul istoric al orasului, mormintele nobililor din Aswan, Kalabsha, Templul Philae, Insula Elefantina, sau Gradina Botanica.



Cairo este unul dintre cele mai mari orase din Africa si reprezinta un mix interesant intre nou si vechi. In apropierea sa, putem vizita si unele dintre cele mai cunoscute obiective turistice din lume: Piramidele din Giza. Si daca tot am adus vorba de piramide, ati aflat ca tocmai s-a rezolvat misterul vechi de 4000 ani? Mai exact este vorba de descoperirea care a completat puzzle-ul cu privire la constructia piramidelor. Se pare ca ar fi existat un brat al Nilului, foarte aproape de aceste minuni ale lumii, care a ajutat la facilitarea transportului materialelor. Cu timpul, acest brat si-a schimbat cursul, iar albia sa a fost acoperita de nisip.


Excursiile catre Cairo, cu plecare din Hurghada pot fi destul de obositoare, dar daca va doriti foarte mult, probabil merita luate in considerare, aveti optiunea cu avion, sau cea cu autobuz.



Templul Dendera, este, de fapt, un complex arheologic, unde puteti vizita mai multe locatii istorice. Aici puteti vizita Templul lui Hathor, Portile lui Domitian si Traian, Templu nasterii lui Isis, si basilica crestina.



Drumetie in Muntii Marii Rosii (Red Sea Mountains), pe unul dintre primele trasee de drumetie amenajate in Egipt. Ruta are in total 170 km, dar, evident, se pot parcurge doar anumite portiuni din ea.



Excursie cu ATV-ul in desert, pe care o puteti achizitiona de aici. Astfel de activitati sunt extrem de populare in Hurghada, astfel ca sunt multe agentii care ofera aceste excursii. De obicei, transferul de la hotel, pana la zona de inceput a turului sunt incluse in pretul biletului. Unele dintre agentii ofera la pachet si plimbarea cu camila, sau au amenjate corturi unde, chipurile, ar veni beduinii, din cand in cand pentru a vinde ierburi, sau pentru a comercializa diverse lucruri.


HURGHADA, EGIPT - EXCURSII, ACTIVITATI SI OBIECTIVE TURISTICE

Snorkeling in reciful de corali este una dintre activitatile care nu ar trebui sa lipseasca din itinerarul nimanui, mai ales ca majoritatea hotelurilor dispun de propriul recif de corali. De asemenea, pentru un peisaj ceva mai colorat, puteti opta si pentru excursii pe mare.


HURGHADA, EGIPT - EXCURSII, ACTIVITATI SI OBIECTIVE TURISTICE


LOCURI DE VIZITAT IN HURGHADA



Piata de peste


Daca vreti sa despoperiti adevarata Hurghada, departe de hoteluri, resorturi si obiective turistice special pregatite pentru turisti, atunci trebuie sa puneti pe lista de vizitat o astfel de locatie. Pentru vizitarea acestui loc nu aveti nevoie de mai mult de 5-10 minute, suficient cat sa va plimbati printre standurile de peste si sa va bucurati de o experiența, cat de cat, autentica. Puteti opta sa mergeti pe cont propriu, fiind aproape de moscheea Al Mina si de marina, sau puteti opta pentru o excursie organizata, rezervari aici.



Muzeul de Papirus Selkhet este unul dintre locurile in care puteti sa aflati si sa vedeti lucruri interesante, care tin de istoria Egiptului. Mai exact, puteti vedea procesul de fabricare al hartiei de papirus. Pe langa activitatile demonstrative, puteti admira expozitia de picturi, puse la vanzare.



Moscheea Al Mina Masjid, desi este o cladire destul de noua, este un loc interesant de vizitat. In perioada in care se sarbatoreste Ramadanul, intrarea non-musulmanilor nu este permisa in moschee. In restul timpului se poate vizita in mod gratuit.


HURGHADA, EGIPT - EXCURSII, ACTIVITATI SI OBIECTIVE TURISTICE


Hurghada Museum este unul dintre locurile pe care le puteti pune pe lista de vizitat, daca sunteti pasionati de istorie. Muzeul nu este cel mai modern, nici cel mai bine organizat, asa ca pregatiti-va sa nu aveti pancarde informative la fiecare exponat.



Moscheea Abdulmoneim Riad a fost contruita in anul 1969, langa centrul vechi El Dahar. Este un loc foarte frecventat de catre localnici.



Centrul vechi El Dahar, desi nu recomand vizitarea acestui loc, am ales, totusi sa il mentionez pentru a sti la ce sa va asteptati, in cazul in care ajungeti acolo. Locul este, de fapt, o piata locala, unde se vand in mare parte fructe si legume si este o locație autentica, unde puteti invata din cultura si modul de viata al egiptenilor. Partea negativa a acestui loc o reprezintă oamenii care aleg sa macelareasca animalele chiar in fata clientilor.



Acvariul din Hurghada (Hurghada Grand Aquarium) poate fi o alternativa la snorkeling si scufundari, pentru persoanele care nu pot, sau nu sunt dispuse sa faca aceste activitati si doresc sa se bucure de viata marina. Acvariul este cel mai mare din Egipt si in mare parte, tot ce vedeti acolo, traieste in Marea Rosie.



Marina din Hurghada este un loc in care va puteti plimba, savura un cocktail la una dintre terase, sau lua masa. Este o zona nou construita a Hurghadei, ceva mai curata si mai colorata, fata de restul orașului. Din aceasta zona pleaca majoritatea barcilor turistice, astfel ca, daca va achizitionati excursii pe mare, aveti sanse destul de mari sa ajungeti aici.


HURGHADA, EGIPT - EXCURSII, ACTIVITATI SI OBIECTIVE TURISTICE


Orasul de nisip Hurghada (Sand City Hurghada) este o expoziție de sculpturi in nisip. Acest loc gazduieste 42 sculpturi si este, momentan, singurul loc de acest fel din Africa. Intrarea costa (in 2024) 2000 EGP.



Plaja Hurghada este una dintre plajele care nu apartin niciunui resort si la care poate avea acces toata lumea. Intrarea in apa este foarta lina, nisipul fin, iar pe alocuri cateva pietre. Este dotata cu toalete, dusuri si locuri de joaca pentru copii. Este ideal de vizitat acest loc, daca veniti pe cont propriu si va alegeti cazare la apartament, sau la un hotel fara plaja privata.




CONCLUZII DESPRE HURGHADA



Hurghada este una dintre acele destinatii turistice care te pot surprinde. Daca surpriza va fi una placuta, sau neplacuta, depinde de cat de bine iti faci "temele" cu privire la ceea ce inseamna o vacanta in aceasta locatie. Pentru cei care aleg pachetele all inclusive de la agentii de turism, lucrurile pot fi mai usor de gestionat, dar va lipsi putin din experienta autentica. Cel putin eu asa am simtit... cei care fac tururi si excursii tind sa iti vanda intotdeauna ceva, sau sa te plimbe pe la tot felul de magazine cu preturi babane, de la care ei isi iau comisioane. Cu toate acestea, nu am smtit niciodata ca cineva este prea insistent, sau ca insista ca eu sa achizitionez ceva.


Daca varianta unei vacante pe cont propriu va surade, eu spun sa nu ezitati, cu siguranta, este posibila. Aveti optiuni de cazare pe Booking, foarte multe locuri de luat masa, atat cele frecvetate de catre localnici, cat si puse la punct pentru turisti (in special in zona marinei), dar si plaje publice.



Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Citeste si despre alte destinatii superbe de vacanta: Tenerife, Zakynthos, Andaluzia, sau Insula Mallorca.



Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere (primesc comision, fara sa va coste nimic in plus atunci cand rezervati ceva de pe unele linkuri catre care face trimitere acest website)!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

Comments


bottom of page