O LOCATIE DE VIZITAT LA O ORA DE BUCURESTI, IN JUDETUL IALOMITA
Cautand locatii de vizitat la sfarsit de saptamana, care sa nu implice statul in trafic pe DN1, faimosul drum catre Valea Prahovei, mi-am indreptat atentia catre alte zone ale tarii, dar care sa nu fie foarte departe de Bucuresti. Asa mi-a iesit in cale Conacul de la Manasia.
Desi vizita nu a durat decat cateva ore, cu tot cu masa la restaurantul din complex, plimbarea noastra pana in localitatea Manasia si-a atins scopul, anume acela de a ne relaxa.
ISTORIA CONACULUI DE LA MANASIA
Conacul de la Manasia, sau Conacul Hagianoff, asa cum mai este cunoscut este unul dintre putinele monumente istorice construite in aceasta zona a tarii. Acesta a trecut de-a lungul timpului prin numeroase schimbari, datorate schimbarilor politice la care intreaga tara a fost supusa.
In anul 1605 este construit primul conac boieresc in Manasia, de catre prima familie Cantacuzino mentionata vreodata in istorie, urmand ca in anul 1899 sa fie construit conacul care poate fi admirat si vizitat si in zilele noastre.
De la familia Cantacuzino, pana la ministrul de externe bulgar Ion Hagianoff, cel care a construit actualul conac, au fost numeroase persoane care au detinut proprietatea, printre care Domnitorul Alexandru Voda Ispilati si Principele de origine sarba Efrem Obrenovici.
Dupa al doilea razboi mondial, conacul trece printr-o perioada mai putin placuta. Aceasta este confiscat de catre regimul comunist de la familia Hagianoff si folosit pe post de gradinita.
Dupa cum bine stim, regimul comunist nu aprecia si nici nu promova pretuirea valorilor istorice, mai ales daca acestea promovau inegalitatea sociala, astfel ca tot mobilierul original a fost inlocuit de paturi suprapuse pentru copii, iar arta si designul peretilor au fost inlocuite de lozinci si mesaje socialiste care pot fi observate si in zilele noastre.
In prezent, domeniul este detinut de catre Ariadna Lowendal, care l-a restaurat si i-a oferit din nou viata. Desi nu mai pastreaza mobilierul original, dna Lowendal a reusit sa pastreze personalitatea interiorului, prin mobilier vintage de colectie ales special pentru incaperile conacului.
VIZITA LA DOMENIUL MANASIA
Vizitarea conacului se poate face doar in cadrul unui tur ghidat, unde veti afla foarte multe lucruri interesante despre istoria locului. Acest tur include o prezentare a interiorului, dar si a cramelor. Atat pentru vizita, cat si pentru restaurant este necesara o rezervare in prealabil. Pretul turului ghidat este de 60 lei/ persoana, sau gratuit daca alegeti sa luati masa la restaurant.
Locatia dispune si de o gradina de unde puteti admira printre verdeata si flori, exteriorul conacului, o fantana arteziana, dar si cateva trasuri vechi expuse chiar in curte. In fata intrarii principale in conac, puteti admira superbii arbori platani, foarte batrani, care ofera un aer atemporal locului. Pentru mine, acestia au reprezentat cea mai frumoasa parte a gradinii si ma bucur ca aceasta specie de copac este considerata monument al naturii, fiind astfel protejata.
RESTAURANTUL CONACULUI MANASIA
Daca ajungeti pana la Manasia, merita sa incercati si mancarea. Meniul este unul a la carte, care se schimba ocazional si il vezi afla atunci cand faceti rezervarea. Pe site-ul oficial veti gasi meniul pentru ziua in care veti merge, sau puteti sa il cereti atunci cand faceti rezervarea.
In ceea ce priveste mancarea, personal mi-a placut foarte mult. Evident, depinde si de ceea ce alegeti sa comandati. Servirea a fost impecabila, iar a lua masa intr-o astfel de locatie, cu siguranta este ceva ce imi doream de mult sa bifez.
ALTE ACTIVITATI IN SATUL MANASIA SAU IN ZONA
Manasia este un sat-comuna care are inscrise 5 monumente pe lista cladirilor istorice. Pe langa Conacul Hagianoff, biserica "Inaltarea Domnului" este si ea monument istoric construit intre anii 1842-1852. De asemenea, cladirea Primariei construita in 1934, Casa Ion Negrea, construita in anul 1938 si Casa Ion Stanciu sunt si ele monumente istorice.
Daca vizita la Manasia nu va este suficienta pentru a umple o zi de explorat, atunci va puteti indrepta atentia catre alte obiective turistice din Ialomita:
Lacul Amara, al carui namol este cunoscut pentru proprietatile terapeutice;
Muzeul National al Agriculturii din Slobozia, care gazduieste o biserica de lemn monument istoric;
Ruinele Cetatii Helis;
CONCLUZII DESPRE DOMENIUL MANASIA:
Conacul de la Manasia merita sa il puneti pe o lista atunci cand vreti sa dati o fuga scurta in afara Bucurestiului. Vizita conacului nu este la fel de complexa precum cea a unui muzeu, dar locatia are o istorie interesanta, care merita descoperita.
Citeste si despre alte locatii de vizitat in Romania: Defileul Dunarii, Delta Dunarii, traseu de iarna catre Cabana Susai, sau Castelul Bran.
Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.
Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.
Multumesc ca ati citit!
Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.
Acest articol contine linkuri de afiliere!
Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!
Oh, wow!