top of page

Insula Sfanta si drumul care dispare, Anglia

Poza scriitorului: Tania AndreeaTania Andreea

Actualizată în: 7 ian.

HOLY ISLAND - UNA DINTRE CELE MAI INTERESANTE LOCATII TURISTICE DIN ANGLIA



Insula sfanta ( Holy Island), cunoscuta si sub numele de Lindisfarne a fost una dintre locatiile turistice care mi-au starnit cel mai mult curiozitatea si pe care abia asteptam sa ajung sa o vizitez.


Probabil ca titlul articolului va intriga putin. Cum adica "drumul care dispare"? Ei, exact asa, Holy Island este o insula doar atunci cand drumul care o conecteaza de mama-insula, cea a Marii Britanii, dispare. Drumul nu mai exista atunci cand nivelul marii creste. In Regatul Unit, spre deosebire de alte locuri, inclusiv la noi la mare, mereea este sesizabila, diferenta dintre flux si reflux fiind uriasa. Mareea se produce de doua ori pe zi, niciodata la aceeasi ora.


Inainte de a va planifica o excursie pe aceasta insula, trebuie sa consultati tabelul cu mareea, pentru a vedea la ce ora puteti trece in siguranta. Daca apa ajunge la acostament, se recomanda sa nu mai treceti, deoarece exista riscul sa ramaneti blocati in apa, asa cum li s-a intamplat altor persoane.


Nivelul marii creste suficient de mult, incat sa faca un drum de 6 km sa dispara complet. Vedeti o comparatie intre urmatoarele doua fotografii.


HOLY ISLAND - ANGLIA

HOLY ISLAND - ANGLIA


In dreptul semnului care anunta ca se ingusteaza drumul (in imaginea de mai jos), apa ajunge la cel mai inalt nivel, devenind suficient de adanca incat sa acopere complet o masina SUV. Pentru a va face o idee, incercati sa gasiti semnul de ingustare a drumului in cea de-a doua fotografie.


HOLY ISLAND - ANGLIA

HOLY ISLAND - ANGLIA

Daca ajungeti aici in luna iunie, va puteti bucura de frumusetea florilor salbatice, care nu sunt putine si cresc peste tot.



CUM AJUNGI PE LINDISFARNE:


Lindisfarne se afla cam la jumatatea drumului dintre doua cele mai importante aeroporturi din Regatul Unit. Se afla in nordul Angliei, asa ca se poate ajunge atat de pe aeroportul din Newcastle (care, din pacate, nu are zboruri directe din/spre Romania), cat si de pe aeroportul din Edinburgh. Asa ca poate fi legata chiar si cu un citybreak in Edinburgh. Cu exceptia lunilor august si decembrie, preturile biletelor de avion catre aceasta destinatie sunt de accesibile, asa ca nu ezitati sa faceti cateva simulari, cu date flexibile pe Skyscanner.


Din aeroportul Edinburgh, cea mai usoara varianta de a ajunge aici, este cu masina inchiriata. Preturile nu difera foarte mult fata de restul Europei, iar condusul, desi este pe partea stanga a drumului, este foarte lejer. Puteti face cateva simulari de pret, pentru a gasi cea mai buna oferta, aici.


A doua varianta, ceva mai complicata, deoarece necesita schimbarea catorva mijloace de transport, este cu trenul pana la Berwick-upon-Tweed, iar de acolo autobuzul 477 pana la Lindisfarne. Programul autobuzului difera in functie de maree si pleaca din autogara orasului.


A treia varianta, destul de accesibila de a ajunge aici este daca alegeti sa achizitionati o excursie organizata din Edinburgh. Puteti opta pentru excursii care sa includa locatii precum:


  • Holy Island, Alnwick Castle si Northumbrie, bilete si rezervari aici;

  • Toata coasta vikinga si Alnwick Castle, bilete si rezervari aici;




UNDE TE CAZEZI PE HOLY ISLAND:



Insula este foarte mica, prin urmare si locurile de cazare sunt limitate. Pe Booking este disponibila doar o singura unitate de cazare, anume Manor House, care dispune atat de camere duble, cat si de familie.


O alta varianta de cazare este la Lindisfarne Hotel. Nu este listata pe nicio pagina de rezervari de hoteluri, asa ca trebuie sa ii contactati direct pentru rezervari.


HOLY ISLAND - ANGLIA


UNDE MANANCI PE HOLY ISLAND:



Pe insula exista 3-4 restaurante, dar recomand sa va aduceti cu voi un mic pachetel si sa sariti peste a lua masa la restaurant. Evident, aceasta recomandare se aplica doar daca aveti planificat sa stati aici o zi sau cateva ore. Noi am mers pe premisa ca o sa luam masa la unul dintre restaurante, si in final am ramas nemancati. Fiind o insula care depinde de maree pentru a face legatura cu restul tarii, nu iti poti alege orele la care sa vii sa vizitezi. Intr-un fel sau altul, esti tu si toata multimea de turisti, veniti pe insula la aceeasi ora. Si daca englezilor le place sa se ingramadeasca la ceva, atunci acel ceva il reprezinta mancarea. Asadar, nicaieri nu veti vedea cozi mai mari decat cele de la restaurante.


Recomandarea mea, nu va pierdeti vremea stand cateva ore la coada si asezati-va pe plaja (nu pe iarba, pentru ca e PLIN de capuse) si savurati-va mancarea adusa de acasa.


Evident, nu este o regula sa fie aglomerat, dar in weekend-urile de vara, cu vreme buna, cu siguranta nu scapati de cozi.


Zona de restaurante se afla langa manastirea ruinata.




CE POTI VIZITA PE HOLY ISLAND:


Castelul Lindisfarne a fost construit in secolul al XVI-lea pe cea mai inalta parte a insulei. A fost utilizat in scop militar, protejand micul port natural al insulei. In anul 1901, a devenit locuinta lui Edward Hudson, fondatorul revistei "Country Life".


Pretul de intrare este de £8.5/persoana, iar castelul este deschis pentru vizitare din februarie pana in octombrie.


HOLY ISLAND - ANGLIA

Asa cum spuneam mai sus, daca veniti pe insula in luna iunie, va veti putea bucura de frumusetea florilor salbatice, care nu lipsesc nici in apropierea castelului.


Pana la intrarea in castel, sunt aproximativ 5 minute de urcat. Nu este o urcare grea, mai ales ca privelistea odata ajunsi sus, este superba.


HOLY ISLAND - ANGLIA

Interiorul clădirii este decorat într-un stil simplu și sobru, păstrând o atmosferă austeră care evocă trecutul său militar, deși în ultimele decenii, a fost folosită în principal ca reședință de vacanță. Construcția încă își păstrează farmecul de locație de garnizoană, cu pereți groși și detalii arhitecturale ce amintesc de funcția sa inițială.


HOLY ISLAND - ANGLIA

Ruinele manastirii Lindisfarne reprezinta o un alt obiectiv turistic care poate fi vizitat.


Manastirea are o istorie foarte bogata si fascinanta. A fost construita in secolul al VI-lea de catre Celti, iar ulterior a fost cucerita de catre Vikingi. In secolul al XI-lea a intrat in posesia Normanzilor, urmand ca in secolul al XVI-lea sa fie distrusa de catre regele Henry al VIII-lea, alaturi de toate manastirile din Anglia, Tara Galilor si Irlanda.


In zilele noastre au mai ramas o parte dintre zidurile a ceea ce in trecut era un simbol important al crestinitatii. O parte din caramida ramasa in urma distrugerii, a fost folosita la construirea fortaretei militare de pe insula (Castelul Lindisfarne, despre care am vorbit mai sus).


HOLY ISLAND - ANGLIA

Dacă vă mai rămâne energie după activitățile zilei, ar fi păcat să ratați ocazia de a vă bucura de o plimbare relaxantă pe străzile pitorești ale satului, unde veți putea admira arhitectura tradițională și viața localnicilor, sau de a explora plajele idilice ale insulei, unde nisipul fin și sunetul liniștitor al valurilor creează un cadru perfect pentru momente de liniște și contemplare.


HOLY ISLAND - ANGLIA

Alte locatii de vizitat in apropiere si activitati interesante:


- Insulele Farne, unul dintre cele mai salbatice locuri din Europa;

- Castelul Bamburgh si plaja acestuia;

- Orasul Newcastle;

- Castelul Alnwich, locul in care s-au filmat secvente din Harry Potter;

- Orasul Durham;

- Lake District, catre care puteti rezerva un tur de 3 zile, cu plecare din Edinburgh, detalii aici.



CONCLUZII DESPRE INSULA SFANTA (HOLY ISLAND):


Lindisfarne nu este cel mai frumos loc pe care eu l-am vizitat, dar este, cu siguranta, cel mai interesant. Am ramas fascinata de ceea ce poate face mama natura. Recomand, daca ajungeti in nordul Angliei, sa dati o fuga si pana la aceasta insula, este destul de mica si in cateva ore o vizitati pe toata. De asemenea, nu va incumetati sa ajungeti aici in perioada octombrie-martie, atat din cauza vremii, vantul fiind de puternic chiar si vara, cat si din cauza ca sunt doar cateva ore de lumina, la ora 15:00 fiind aproape intuneric.


Anglia este o tara superba si are foarte multe lucruri de oferit din punct de vedere turistic. Daca v-am starnit curiozitatea cu privire la aceasta tara, puteti citi articolul despre cele mai interesante 36 locuri de vizitat in aceasta tara.




Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere (primesc comision, fara sa va coste nimic in plus atunci cand rezervati ceva de pe unele linkuri catre care face trimitere acest website)!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

Comments


bottom of page