CE POTI VIZITA IN PARIS? - CELE MAI INTERESANTE OBIECTIVE TURISTICE
Nu puteam sa nu scriu un articol despre Paris, orasul meu preferat. Chiar daca a trecut ceva timp de cand l-am vizitat, de fiecare data cand ma uit la fotografiile de acolo, reusesc sa retraiesc momentele petrecute in minunatul oras.
Parisul nu are nevoie de prea multa prezentare. Poate multi dintre noi, inainte de a vizita acest oras nu avem asteptari prea mari, tocmai pentru ca este extrem de popular si vazand atatea fotografii cu turnul Eiffel sau Moulin Rouge peste tot prin online, nu ni se mai pare nimic deosebit. Cel putin eu asa am fost. Imi doream sa ajung aici, mai mult din curiozitate, nu pentru ca aveam asteptari deosebite. Poate ca de aceea m-am si indragostit iremediabil de acest loc.
Atunci cand calatoresc, prefer sa vizitez de fiecare data locuri noi, deoarece sunt prea multe locuri frumoase in aceasta lume pentru a vizita pe aceleasi de fiecare data. Paris, alaturi de Positano, sunt singurele locuri pe care le-am vizitat si in care mi-as dori sa revin, chiar daca toate locurile pe care le-am vizitat au ceva special, consider ca pentru acestea nu am alocat suficient timp. Daca pentru Positano mi-as mai aloca inca 3-5 zile in viitor, in Paris mi-as dori sa petrec macar o luna, sa fiu pe deplin satisfacuta😁, mai ales pentru ca am petrecut acolo doar 3 zile… absolut insuficient pentru cat de multe lucruri sunt de bifat in acest loc.
Si pentru a nu pleca la drum cu gandul ca Parisul este perfect, trebuie sa va spun si despre partile negative. Cea care m-a socat cel mai tare a fost sa vad barbati facandu-si nevoile pe strada. In unele locuri ale orasului exista pisoare in aer liber, in vazul tuturor... Mizeria este la ea acasa, nu am vazut niciun alt oras european mai murdar decat acesta, inclusiv drumul de la aroport catre oras arata ca o ghena. Daca as fi vazut doar Parisul si autostrada respectiva, as fi tras concluzia ca toata tara este asa, dar nu este. Un alt punct negativ este aglomeratia excesiva la obiectivele turistice, la care evident, contribuie fiecare turist, inclusiv noi si stiu ca nu ar trebui sa ma plang de acest aspect, dar este bine de stiut, mai ales daca sunteti stramtorati cu timpul, adaugati cateva minute bune sau chiar ore pentru statul la coada.
CUM AJUNGI IN PARIS:
Din Romania, avem zboruri directe cu Ryanair, Tarom si Wizzair. Trebuie sa mentionez ca zborurile cu companiile low-cost sunt operate pe aeroportul Beauvais, situat la aproximativ 80 km de Paris, iar cel de linie, cu Tarom este operat pe aeroportul Charles de Gaulle.
De la aeroportul din Beauvais, sunt autobuze care circula regulat catre Paris, mai exact catre statia Porte Maillot. In aeroport sunt semne si indicatoare care ghideaza catre statie, iar biletul costa in jur de 17-20 euro si se poate achizitiona si online. Calatoria cu autobuzul dureaza o ora si 15 minute.
O alta optiune, ceva mai costisitoare este un transfer privat, detalii aici.
De la Aeroportul Charles de Gaulle, cea mai simpla varianta de a ajunge in Paris este cu trenul RER, care circula catre statiile: Gare du Nord, Chatelet-Les-Halles si Denfert-Rochereau. Aveti optiunea si de transfer privat, detalii aici.
UNDE TE CAZEZI IN PARIS:
Parisul este recunoscut ca fiind orasul cu unele dintre cele mai scumpe unitati de cazare si conditii care lasa de dorit. Am cautat cateva optiuni de cazare pe Booking, iar cele care mi s-au parut cele mai ok, le las aici:
La Maison Rouge - unitate de cazare cu camere duble. Este situata in apropiere de statia de metrou Porte D'Ivry, internetul este inclus in pretul rezervarii, dispune de parcare privata si gradina;
We Loft - unitate de cazare cu camere duble. Este situata in apropiere de statia de metrou Rue Saint Maur, internetul este inclus in pretul rezervarii si dispune de parcare privata;
Hôtel de Roubaix - este un hotel care dispune atat de camere duble sau twin, cat si de camere single sau triple. Este situat in zona centrala, destul de aproape de majoritatea obiectivelor turistice;
Hôtel Le Ballu - este un hotel care dispune atat de camere duble, cat si de apartamente care pot acomoda pana la 5 persoane. Este situat in apropiere de statia de metrou Place de Clichy. Dispune de o piscina interioara, bar, restaurant si parcare;
Hotel Bloum - este un hotel care dispune atat de camere duble, cat si single. Este situat in apropiere de statia de metrou Notre-Dame-de-Lorette. Dispune de receptie deschisa non-stop, internetul este inclus in pretul cazarii si exista optiunea de room-service;
TRANSPORTUL PUBLIC IN PARIS:
Paris are cel mai bine pus la punct transport public, comparand cu alte orase vizitate de mine. Statiile de metrou sunt destul de dese, facand deplasarea prin oras mult mai usoara. Pe langa metrou, mai exista si optiunea autobuzelor, pe care noi nu le-am folosit deoarece nu a fost nevoie.
Biletele de metrou se cumpara fie de la automatele de la intrarea in statii, fie de la ghisee. Biletul trebuie pastrat pe tot parcursul calatoriei.
O alta varianta de transport, in care se poate admira arhitectura orasului, este achizitionand un bilet pentru autobuzul decapotabil (hop on, hop off bus). Aveti optiunea sa cumparati atat bilet care sa fie valabil 24 ore, cat si 48 ore, cu calatorii nelimitate si croaziera pe Sena inclusa in pretul biletului. Detalii aici.
OBIECTIVE TURISTICE DE VIZITAT IN PARIS:
Galeriile Lafayette
Am vizitat acest loc pentru frumusetea interiorului, nu pentru cumparaturi. Cladirea in sine este o bijuterie arhitecturala, iar daca ajungeti aici pe timpul zilei, aveti acces pe acoperis, de unde puteti admira privelistea asupra orasului. Daca sunteti iubitori de haine, aici au loc prezentari de moda saptamanale, iar biletul se poate rezeva aici.
Muzeul Louvre este de nearatat daca ajungeti in Paris. Este cel mai vizitat muzeu din lume, o titulatura pe care o merita. Este cel mai incantator muzeu pe care eu l-am vazut. Lasand deoparte picturile celebre precum Monalisa, Nunta in Cana, Libertatea conducand poporul, Fecioara intre stanci, etc., cladirea care gazduieste muzeul este de-a dreptul spectaculoasa.
Pentru a vizita acest loc, rezervati-va cateva ore, sau daca nu este prea obositor, chiar o zi. Biletele, recomand sa le cumparati online, de pe site-ul oficial. Chiar daca alegeti sa nu cumparati biletele online, trebuie sa faceti rezervare inainte de ajunge acolo, fie ca aveti gratuitate, fie ca nu. Daca aveti sub 26 ani, vizita este gratuita, este necesar doar CI sau pasaport pentru a dovedi ca sunteti cetatean al UE.
Muzeul este destul de aglomerat, in mod special in zonele cu picturi si sculpturi celebre.
La "Monalisa" este coada tot timpul, dar partea buna este ca o puteti fotografia fara sa intre nimeni in cadru. Pictura este destul de micuta si daca nu ar fi fost atat de populara, probabil ar fi trecut neobservata.
Palatul Versailles
Recomand sa va rezervati o zi intreaga pentru a vizita acest loc, atat pentru palat, cat si pentru gradini. Conform site-ului oficial, este necesar sa rezervati online orele la care doriti sa vizitati. La fel ca la Louvre, persoanele, cu cetatenie UE, sub 26 de ani au gratuitate.
Pentru a ajunge aici, exista mai multe variante: autobuz, tren RER, tren SNFC, taxi. Noi am ales varianta trenului SNFC, care pleaca din gara Montparnasse.
Ca si finisaje, in unele incaperi, s-a folosit marmura rosie, una dintre cele mai scumpe tipuri de marmura, adusa din Italia, iar majoritatea detaliilor metalice ale palatului fiind poleite cu aur, inclusiv gardul de la intrare si acoperisul. Construirea acestui palat a fost ca o palma data peste fata popurului francez din secolul al XVII-lea, care traia de pe o zi pe alta.
La “Chateau de Versailles” au locuit succesiv trei dintre regii Frantei, ultimul fiind Ludovic al XVI-lea, care, impreuna cu sotia sa, Marie Antoinette, obisnuiau sa organizeze aici petreceri si baluri deloc modeste. Acest lucru, cumulat cu alte decizii gresite, au reprezentat cireasa de pe tort pentru poporul francez, ducand la sfarsitul monarhiei in Franta.
Camera oglinzilor este incaperea care mi-a placut cel mai mult. Aici s-a semnat celebrul tratat de pace de la Versailles.
Catedrala Sacre-Coeur, construita in varful dealului Montmartre, reprezinta al doilea cel mai inalt loc din oras, dupa turnul Eiffel si totodata, este a doua cea mai vizitata catedrala din Franta (daca punem la socoteala Notre Dame care momentan este inchisa pentru restaurare si care ar ocupa primul loc).
Stilul arhitectural al catedralei a fost inspirat dupa cel al Sfintei Sofia din Constantinopol si San Marco din Venetia. Atat interiorul, cat si extriorul au influente romano-bizantine.
Accesul este gratuit, atat in interior, cat si pentru urcarea in turnuri. Desi biserica este deschisa pana la 22:30, urcarea in turnuri nu este posibila dupa lasarea intunericului. Programul si alte detalii gasiti aici.
Catedrala Notre Dame, pe care am reusit sa o vedem inainte de incendiul, care sper eu, nu a distrus minunatele tablouri din interior. Exteriorul nu este cel mai spectaculos, dar interiorul reprezinta punctul forte al acestui loc. Momentan, poate fi admirata de la departare, inca nu s-au finalizat lucrarile de refacere.
O plimbare pe strazile orasului este de neratat. Orasul este o opera de arta, sau mai bine zis, un muzeu in aer liber. Pe orice strada ati alege sa mergeti, veti putea admira detalii arhitecturale inedite.
Nu ratati o plimbare prin oras seara. Atat Turnul Eiffel, cat si cartierul Montmartre sunt si mai interesante cu lasarea intunericului, iar vibe-ul orasului este de nedescris.
ALTE ACTIVITATI SI OBIECTIVE TURISTICE IN PARIS:
- plimbare cu vaporul pe Sena, bilete aici;
- urcare in Turnul Eiffel, bilete aici;
- spectacol de cabaret la Moulin Rouge si Lido;
- Catacombele, bilet aici;
- Muzeul Orsay;
- Opera Garnier;
- Arcul de Triumf, bilete aici;
- Atelier Brancusi;
CONCLUZII DESPRE PARIS:
Parisul este un oras al contrastelor. Pe cat de incantatoare este arhitectura si frumusetea cladirilor, pe atat de murdar si urat mirositor poate fi. De asemenea, orasul este cunoscut ca fiind plin de hoti de buzunare. Noi nu am avut experiente neplacute, dar este bine sa aveti grija de obiectele personale. Pentru a evita situatii neplacute, cel mai bine faceti o copie a pasaportului sau a CI pe care sa o tineti cu Dvs. si lasati originalul la hotel, nu riscati sa ramaneti fara documente intr-o tara straina, in cazul in care va sunt furate geanta si/sau portofelul;
De asemenea, orasul este extrem de turistic si daca doriti sa salvati ceva timp, cumparati bilete online pentru obiectivele turistice pe care doriti sa le vizitati ( am lasat linkuri catre site-urile oficiale in dreptul fiecarei locatii vizitate de catre mine, vezi mai sus);
Daca vreti sa intrati putin in atmosfera pariziana, las cateva filme despre Paris: Marie Antoinette, Midnight in Paris, Two days in Paris si An American in Paris.
Citeste si despre alte orase suprebe din Europa: Barcelona, Malaga, Londra, Dublin sau despre un alt oras frantuzesc, Calais.
Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.
Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.
Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.
Multumesc ca ati citit!
Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.
Acest articol contine linkuri de afiliere!
Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!
Bình luận