top of page
Poza scriitoruluiTania Andreea

Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii

Actualizată în: 24 ian.

Delta Dunarii este, cu siguranta, una dintre cele mai de pret comori ale Romaniei si unul dintre cele mai salbatice locuri din Europa. Este locul in care m-as intoarce de fiecare data cu aceeasi bucurie, fiind in topul locurilor preferate din tara noastra. Daca sunteti pasionati de ornitologie si de animale salbatice, cu siguranta este si al vostru, iar daca nu ati ajuns inca aici, o sa fie :). Pana la momentul la care scriu acest articol, am reusit sa vizitez doar Sfantu Gheorghe, dar pe viitor o sa se schimbe deoarece mi-am propus sa vizitez si alte locuri si sa explorez ceva mai mult din Delta.


delta dunarii bratul sfantu gheorghe

Sfantu Gheorghe este un sat-comuna situat la varsarea bratului Dunarii cu acelas nume in Marea Neagra. Cu putin sub 800 de locuitori, aceasta localitate exista din secolul al XV-lea si s-a format ca fiind un sat de pescari. Chiar si in prezent, pescuitul este una dintre activitatile economice principale ale locului. Numele satului si ulterior al bratului Dunarii au fost date dupa hramul bisericii locale, cel al Sfantului Gheorghe. O parte a populatiei este de origine rusa sau ucraineana, asa-numitii lipoveni si mare mi-a fost surprinderea sa vad ca sunt oameni, in special cei cu o varsta mai inaintata, care vorbesc limba rusa ( in mod special cand nu vor sa intelegi ce spun).



CUM AJUNGI IN SFANTU GHEORGHE


Sfantu Gheorghe este o localitate in care se ajunge doar pe apa, cu plecare din Tulcea, Mahmudia sau Murighiol. Daca alegeti sa plecati din Tulcea aveti parcare chiar in port, care este destul de incapatoare. Noi am gasit loc de parcare chiar si in plin sezon, in luna iulie. Se plateste o suma de bani ce poate varia in functie de cat de mult timp lasati masina acolo. De cele mai multe ori, vasul care pleaca din Tulcea are opriri si in celelalte localitati: Mahmudia si Murigiol. Sunt mai multe companii care opereaza curse catre Sfantu Gheorghe. Daca alegeti varianta barcilor mai lente, drumul poate sa dureze pana la 5 ore, cu cele rapide ajungeti mult mai repede. Principalele firmele care se ocupa cu astfel de curse sunt Navrom si Interservice.


CAZARE SI LOCURI DE LUAT MASA IN SFANTU GHEORGHE:


Sfantu Gheorghe este una dintre localitatile din Romania care au evoluat foarte mult cu privire la optiunile de cazare, asa ca aveti de unde sa alegeti. Fie ca alegeti sa va cazati la o pensiune, in casele de vara ale localnicilor sau la bine-cunoscutul camping Green Village, sunt convinsa ca o sa va bucurati de o experienta autentica. Ca si optiuni de cazare, cele mai bine cotate locatii sunt: Deja Blue, Casa Carter si Casa Delta 106.


De obicei, atunci cand rezervati cazarea, vi se ofera si masa, asa ca nu trebuie sa va faceti griji cu privire la mancare. In sat exista doua-trei restaurante, care au atat optiuni de luat masa la local, cat si de luat la pachet. Mancarea servita, asa cum era de asteptat, este pe baza de peste, dar au si alte optiuni.



CE POTI FACE/VIZITA IN SFANTU GHEORGHE, DELTA DUNARII


Aceasta localitate este destul de micuta si linistita, unde timpul parca sta in loc. Nu sunt foarte multe lucruri de facut, in afara de a va bucura de natura, liniste, salbaticie si mancare delicioasa cu diverse specialitati din peste. Mai jos lucurile pe care le puteti face:


Plaja din Sfantu Gheorghe, care se intinde pana la Sulina, pe o lungime de 33 km, este locul in care va puteti relaxa si asculta valurile marii fara a fi deranjat de muzica specifica plajelor altor statiuni din Romania. Fiind atat de lunga, puteti sa va alegeti sa aveti o parte de plaja doar pentru voi. Singurul dezavantaj fiind ca trebuie sa veniti cu racoritoare si apa in bagaj. Exista un loc chiar la intrarea pe plaja unde se vand bauturi si snacksuri, dar daca va indepartati prea mult poate fi peste mana sa mergeti sa cumparati. Fiind atat de aproape de varsarea Dunarii in mare, apa este aproape dulce, iar vacile satenilor vin sa bea apa direct din mare. Peisajul este salbatic si rural, in acelas timp.


Plaja este situata cam la aproximativ 1 km de sat si aveti optiunea sa ajungeti acolo pe jos, sau cu un tractorel cu remorcuta care face curse regulate din centrul satului. Daca alegeti prima varianta, stati departe de zonele cu iarba si umbrite deoarece in aceasta zona a tarii traiesc vipere. Eu am fost destul de aproape sa calc pe una, cautand sa merg sub umbra gardurilor inalte din sat. Am avut norocul ca s-a speriat si a fugit fara sa ma muste. O alta parte negativa a salbaticiei, este faptul ca la intrarea in apa, simti la picioare niste vietati micute, ca niste mici crustacee (viermi sau ceva mic, pe care nu ii poti vedea, doar simti), care misca in nisipul de sub picioare.


plaja din sfantu gheorghe delta dunarii

Pe langa statul la plaja , va puteti bucura si de stoluri de pasari care zboara catre cuiburi sau ies la pescuit deasupra apei. Acestea ofera un spectacol atat in timpul zilei, cat si spre lasarea serii.

plaja din sfantu gheorghe delta dunarii

Satul este cuprins de o atmosfera feerica in lumina rasaritului. Cel mai bun loc de a privi rasaritul este pe plaja, evident.

rasarit in delta dunarii la sfantu gheorghe

Plimbare cu barca pe canale este o alta activitate pe care o puteti avea in Delta. Noi am fost in apropiere de insula Sacalin, o insula nou formata in Delta, de care oamenii nu au voie sa se apropie mai mult de 1 km. Este rezervatie naturala protejata inca din 1938 si reprezinta casa pe timp de vara a unei colonii imense de pelicani, dar si a altor cateva sute de specii de pasari. Trebuie sa recunosc ca m-am ofticat putin ca nu am dispus de un obiectiv cu distanta focala mai mare pentru a-i fotografia. Daca ajungeti in zona, nu uitati sa va luati binoclul.


In aceasta excursie am avut parte si de un spectacol deosebit cu pesti care sareau din apa in fata barcii, speriati de motorul acesteia. Pescuitul este si el interzis in acea zona, iar acest lucru se observa prin multitudinea de pesti. Laguna m-a cucerit pe deplin, imi doream foarte mult sa ma reintorc acolo, dar scriind acest articol imi dau seama ca acum imi doresc si mai mult.


Excursia cu barca a fost organizata prin gazda la care am fost cazati. Cu siguranta, de la cazarea pe care o alegeti, o sa vi se recomande pe cineva care se ocupa de astfel de plimbari pe canale si/sau catre laguna din zona Sacalin. Se pot face excursii si catre alte locatii din Delta, inclusiv catre Letea sau Sulina, aflate ceva mai departe.


laguna sacalin din delta dunarii


satul Sfantu Gheorghe vazut de pe barca
Sfantu Gheorghe vazut de pe barca

Observare de pasari langa sat, o activitate pentru care nu aveti nevoie de barca, doar de un binoclu si neaparat spray de tantari (este absolut necesar daca ajungeti in Delta). Noi am ales zona de la iesire din sat. Chiar langa camping este un canal, iar pe marginea acestuia am stat la pânda pentru a observa si fotografia pasarile.

pasari in sfantu gheorghe delta dunarii

sfantu gheorghe delta dunarii

Locul de varsare a Dunarii in Marea Neagra, care se poate observa atat din zona de ponton de langa port, cat si de pe plaja. Este interesant sa vezi cum se termina padurea de pe o parte si alta a bratului Dunarii si urmeaza o mare, parca nesfarsita de apa. Marea Neagra este ceva mai joasa ca altitudine fata de Dunare, iar peisajul va fi diferit vazut de pe plaja, fata de cel de pe Dunare.


varsarea dunarii in marea neagra la sfantu gheorghe


CONCLUZII


Delta Dunarii este una dintre cele mai linistite zone ale tarii, locul in care mergi pentu a-ti incarca bateriile si a te bucura de liniste. Asa cum am spus si mai sus, nu uitati sa va luati un spray impotriva tantarilor. In perioada in care am fost noi erau foarte multi si agresivi. Am petrecut o saptamana in Delta, din care doar 4 nopti au fost in Sfantu Gheorghe, restul au fost in zona Macinului, unde am vizitat Cetatea Enisala, am facut traseu catre Culmea Pricopanului si in drumul de intoarcere catre Bucuresti, am trecut prin Cheile Dobrogei.


Daca sunteti iubitori de salbaticie, va place sa vedeti pasari si animale in habitatul lor natural, nu inchise intr-o cusca dintr-o gradina zoologica, atunci trebuie sa citesti articolul despre Insulele Farne din Anglia si de ce nu, sa te inspiri pentru o viitoare calatorie.




Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

Commentaires


bottom of page