top of page
Poza scriitoruluiTania Andreea

Targoviste, un oras plin de istorie

Actualizată în: 10 nov.


CUM SA PETRECI O ZI IN TARGOVISTE, LA DOAR O ORA DE BUCURESTI


Targoviste este unul dintre orasele Romaniei care nu imi sunt foarte straine. Fiind nascuta in judetul Dambovita, am avut ocazia sa ajung in acest loc de nenumarate ori. Cu toate acestea, din punct de vedere turistic, am reusit sa il descoper in 2023 si reajungand aici dupa multi ani, am ramas placut surprinsa de schimbarile care s-au petrecut.


Locatia pe care se afla municipiul Targoviste este locuita inca din perioada neolitica. Orasul a cunoscut prosperitatea in perioada medievala, cand a devenit un oras european important, iar in timpul domniei lui Mircea cel Batran, orasul a devenit resedinta domneasca si capiatala a Tarii Romanesti.


Fara sa va plictisesc cu prea multa istorie si lucruri pe care cel mai probabil le stiti deja, trecem la partea ceva mai interesanta, care tine de cum va puteti petrece o zi in acest minunat oras.



LOCURI DE VIZITAT IN TARGOVISTE:


Curtea Domneasca si Turnul Chindiei sunt cele mai cunoscute obiective turistice din Targoviste si sunt de neratat daca ajungeti in acest oras.


Recomand, daca ajungeti in Targoviste cu masina, sa parcati langa stadion si sa mergeti pe jos la explorat. Nu sunt distante mari intre obiectivele turistice si puteti parcurge distantele foarte usor. Incepeti explorarea cu aceste doua obiective turistice care se afla in aceeasi locatie.


Desi Mircea cel Batran a fost primul domnitor care a locuit la Curtea Domneasca, s-au gasit dovezi in urma unor sapaturi arheologice, care atesta faptul ca o mare parte a complexului de langa Turnul Chindiei era construit cu mult timp inainte.


curtea domneasca de la targoviste vazuta dinnturnul chindia

Din cadrul acestui ansamblul muzeal fac parte Biserica Domnească, ruinele resedintei domnesti, Turnul Chindiei si Casa Dionisie Lupu care gazduieste un mic muzeu al tipografiei vechi romanesti.


Biserica Domneasca a fost construita in anul 1585 si a suferit minore modificari la lucrarile de restaurare din timpul lui Constantin Brancoveanu, in anul 1698. Inca se mai pastreaza picturile din anul 1702, realizare de catre pictorul Constantinos.


In zilele noastre locatia este considerata monument istoric si recomand sa o vizitati, este foarte interesanta, respira istorie prin fiecare coltisor si nu seamana deloc cu opulenta specifica bisericilor ortodoxe, ba dimpotriva, am ramas placut surprinsa ca nu s-au refacut picturile.


interiorul bisericii de la curtea domneasca din targoviste, judetul dambovita

Resedinta domneasca, care a fost construita si modificata de-a lungul multor ani, in functie de dorintele domnitorilor care au locuit in aceasta locatie, fiecare punandu-si amprenta asupra aspectului acesteia. Cu toate acestea, lucrarile majore s-au executat pe timpul lui Vlad Dracul, iar ulterior pe timpul lui Vlad Tepes. Matei Basarab si-a pus, si el, amprenta asupra curtii domnesti, aducand modificari care tin de protectie militara, dubland grosimea zidurilor de protectie si refacerea santurilor.


Razboiul ruso-turc din anul 1736 si ulterior, un incendiu si un cutremur in anul 1803 au dus la ruinarea intregii resedinte domnesti.


curtea domneasca de la targoviste

Turnul Chindiei a fost construit in timpul domniei lui Vlad Tepes, in scop militar. A fost restaurat in anul 1847, primind o noua forma si fiind inaltat cu 5 metri.


turnul chindiei de la targoviste, loc de observatie militara si foisor

Casa Dionisie Lupu a fost construita intre anii 2008-2010 si urmareste planurile exacte ale unei foste cladiri construite in acelas loc in anul 1803. Targoviste este locul in care a aparut tiparul in Tara Romaneasca, in anul 1508. In cadrul muzeului gazduit in aceasta cladire puteti observa diferite carti foarte vechi si manuscrise


curtea domneasca de la targoviste

Odata ce terminati vizita la aceste obiective turistice, puteti sa achizitionati suveniruri fie de la magazinul de suveniruri din incinta, fie de la unul dintre standurile din afara ansamblului muzeal.


Chiar langa poata de intrare in Curtea Domneasca este si o cofetarie, unde puteti savura o prajitura. Se numeste Gusto Giusto si are prajituri bunicele si la preturi mult mai mici comparativ cu cele practicate in Bucuresti.


Dupa savurarea prajiturii, sau a visitei de Curtea Domneasca, ne apare in cale Muzeul de Arta, pe care ar fi pacat sa il ratati.


Constructia cladirii care gazduieste acest muzeu a inceput in anul 1892 si a durat doi ani pentru a fi finalizata. Desi initial a gazduit Prefectura Judetului Dambovita, ulterior s-a ajuns la concluzia ca ar fi mai potrivita pentru un muzeu de arta datorita picturilor impresionante de pe pereti. In acest muzeu puteti admira picturi vechi romanesti care sunt expuse permanent, dar si expozitii temporare ale unor pictori damboviteni.

muzeul de arta din targoviste

Muzeul de Istorie, situat in apropierea Muzeului de Arta, este o locatie pe care nu trebuie sa o ratati daca doriti sa aflati mai multe informatii despre istoria judetului Dambovita. Aici puteti admira obiecte antice, care ne duc inapoi in timp, de la primul razboi mondial, pana in paleolitic.


Locul in care au murit sotii Ceausescu este un alt loc cu o importanta istorica, la care aveti acces si poate fi vizitat. Eu am ales sa nu il vizitez, nu am simtit neaparat ca este un loc pe care trebuie sa il vad, dar am tinut sa mentionez de el, in cazul in care doriti sa aprofundati mai mult istoria ceva mai recenta a Romaniei.


Parcul Mitropoliei este unul dintre locurile cu zona verde din Targoviste, fiind foarte curat, linistit si ingrijit. Aici puteti vizita Mitropolia, care spre deosebire de Biserica Domneasca nu a scapat dorintei reprezentantilor bisericii de a o reface, atat in exterior, cat si in interior. Personal, nu pot spune ca m-a incantat atat de tare, asa cum a facut-o simplitatea Bisericii Domnesti, ambele fiind construite in acelas secol. Desi este o biserica atat de veche, este complet refacuta si din pacate pastreaza nimic din picturile originale.


In fata Mitropoliei, se afla ruinele unui tunel care se crede ca facea legatura cu Turnul Chindiei.

parcul mitropoliei si mitropolia din targoviste

Centrul Vechi este locul unde puteti sa va relaxati la o terasa, sa luati masa sau sa faceti o scurta plimbare. Desi nu este la fel de mare precum cel din Bucuresti sau Brasov, cu siguranta o sa va placa atmosfera linistita si cu miros de vacanta si relaxare😁. Se vade ca autoritatile si-au facut treaba cu privire la aspectul general al strazilor, dar mai putin in ceea ce priveste aspectul cladirilor, multe dintre ele arata ingrijorator de rau.


centrul vechi din targoviste

Exceptie de la mersul pe jos prin oras este Manastirea Dealu, aflata putin in afara orasului, pe varful unui deal cu priveliste catre oras. Pentru a ajunge aici, recomand sa apelati la masina. Exista locuri de parcare gratuite chiar langa manastire.

manastirea dealu unul dintre locurile de visitat din targoviste

Este una dintre locatiile care mi-au placut foarte mult in Targoviste. Desi era destul de aglomerat, era o atmosfera linistita, totul foarte curat si organizat, asa cum gasim la majoritatea bisericilor si manastirilor.


Si aceasta locatie are o istorie indelungata, care incepe inca din anul 1431, aici fiind construita o manastire prima data de catre Mircea cel Batran. In anul 1499 a fost reconstruita o noua manastire, iar intreg complexul a fost terminat in anul 1512.


La Manastirea Dealu este ingropat trupul lui Mihai Viteazul.


manastirea dealu unul dintre locurile de visitat din targoviste, priveliste asupra orasului


CONCLUZII DESPRE TARGOVISTE


Daca pentru mine, un loc atat de familiar, a reusit sa ma surprinda, cu siguranta o persoana care ajunge aici pentru prima data, va fi mult mai placut surprinsa, iar daca locuiti in Bucuresti, cu atat mai mult, pentru ca drumul dureaza putin peste o ora cu masina, iar preturile biletelor de tren pornesc de la 13 lei.


Dupa vizita la Targoviste, vazand atatea biserici, in mintea mea a rasarit o intrebare, oarecum retorica, pe care tin sa o dau mai departe: oare nu putem sa facem toata Romania sa arate precum bisericile si manastirile? Adica sa fie curata, renovata, cu iarba tunsa, florile ingijite, fara garduri si cladiri darapanate?



Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!









Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!


Kommentare


bottom of page