Insula Tenerife, deși ca poziție geografică este mai aproape de Africa, decât de Europa, aparține de Spania.
Este deservită de două aeroporturi, are o autostradă care străbate insula de la nord la sud și este cea mai mare dintre Insulele Canare.
Noi am ales această destinație pentru a petrece luna de miere, iar principalul lucru care a înclinat balanța în favoarea acestei opțiuni, a fost faptul că în luna august, temperatura este de aproximativ 30 grade C (sau chiar mai puțin în zona de nord), fiind perfectă pentru a vizita și explora insula, fără a simți un real discomfort termic. Tot la capitolul temperaturi, apa oceanului se menține la aproximativ 20 de grade C tot timpul anului.
Pentru că nu suntem genul de turisti care să aleagă servicii all-inclusive și să se relaxeze la plaja (deși am stat la plajă destul de mult), am ales să nu apelăm la o agenție de turism și am organizat totul pe cont propriu, așa cum facem de fiecare dată.
DETALII ORGANIZATORICE:
Pentru a ajunge în Tenerife, trebuie să vă înarmați cu ceva răbdare. Adică vreo șase ore de răbdare, de stat într-un avion inconfortabil. Asta dacă alegeți să zburați cu Wizzair, compania care are zbor direct Otopeni - Tenerife.
Pentru a avea flexibilitate și a ne deplasa pe insulă, am închiriat o mașină. Firma de închiriere se numește Gold Car și am avut opțiunea să plătim asigurarea de tip full cover pentru a plăti cu card de debit și a nu lăsa depozit. Las un mic ghid de închiriere a unei mașini.
Unități de cazare în Tenerife:
Cazarea am ales-o în sudul insulei, prin Booking. Dacă aș da timpul înapoi, aș rezerva două unități de cazare. În prima jumătate a concediului în sudul insulei, iar în a doua jumatate în nordul insulei, sau invers. În acest fel mi-as fi eficientizat timpul mai bine, aș fi stat mai putin timp în mașină, aș fi economisit ceva bani din combustibil și aș fi vizitat mai multe locuri.
Mai jos, las cateva unitati de cazare care mi-au atras atentia:
- Hostel Neon Tenerife - unitate de cazare pentru cei cu buget redus, cu camere duble, situat in apropiere de Los Cristianos;
- Hotel Don Cándido - unitate de cazare cotata la o stea, cu camere duble, 2 piscine, situata in Puerto de la Cruz;
- Sansofé Tagoror - unitate de cazare de tip apartament, cu bucatarie, terasa, parcare si internet incluse in pretul rezervarii. Este situata in apropiere de Icod de los Vinos;
- Red Level at Gran Melia Palacio de Isora - Adults Only- un hotel de 5 stele, cu piscină exterioară, gradină, terasă, wi-fi și recepție deschisă non-stop;
- Los Jardines de Abama Suites- este un apart-hotel cu piscină exterioară, sală de fitness, wi-fi, bar, restaurant, etc;
- Royal River Luxury Hotel - Adults Only- cu patru piscine, wi-fi, camere de familie, spa și centru wellness;
CELE MAI FRUMOASE LOCURI DE VIZITAT ÎN TENERIFE:
El Cordero este unul dintre cele mai populare restaurante din Tenerife, atât pentru mancarea delicioasă, cât și pentru faptul că se află în mijlocul unei plantații de bananieri. Îmi doream foarte mult să vizitez o astfel de plantație, așa că nu am ratat ocazia. Restaurantul se află în sudul insulei și nu vă așteptați să fie ceva luxos, mâncarea acestui restaurant bazându-se mai mult pe producție locală sau chiar proprie. Alte locuri in Tenerife, unde vă puteți bucura de plantații de bananieri: Ferma Las Margaritas si La Orotava.
Drumeție la Barranco del Infierno;
Este o drumeție de aproximativ 6.5 km, ușor de parcurs, care are ca și destinație finală o cădere de apă, un fel de mini-cascadă. Puteți admira peisaje spectaculoase, create de către erupțiile vulcanice, dar și diverse specii de păsări și cactuși. Dacă decideți să faceți acest traseu, nu vă focusați pe destinație, bucurați-vă de calatoria în sine, lucru pe care îl recomand pentru toate drumețiile, nu doar aceasta. Am scris un articol separat cu toate detaliile despre drumeția către Barranco del Infierno.
San Cristobal de la Laguna este un mic oraș, situat în nordul insulei, care trebuie pus pe lista de vizitat. Nu sunt foarte multe activități turistice de care vă puteți bucura în oras, dar puteți să faceti o plimbare pe străduțele cu aer atemporal, unde parcă timpul nu există, sau se oprește. Centrul istoric absolut superb, cu căsuțe colorate, construite în stilul specific Insulelor Canare este înscris în patrimoniul UNESCO. Orașul este foarte verde, fiind plin de palmieri și de flori cățărătoare colorate.
La Orotava, un oraș în care puteți admira casele cu celebrele balcoane, tipice insulelor Canare. Străzile orașului arată ca un muzeu în aer liber, arhitectura caselor fiind absolut fascinantă. Aici puteți vizita Gradina Botanică, Casa de los Balcones și Liceo de Taoro.
Se spune că pe Insula Tenerife au fost aduși sclavi din America Latină, atât de către portughezi, cât și de către spanioli. Acești sclavi au implementat stilul specific de construire a caselor. Balcoanele acelea din lemn, pe care le vedem pe toată insula, fiind specifice culturii sud-americane. Conform celor povestite de către unii dintre prietenii mei de origine spaniolă, chiar și limba are inflențe și accent sud-americane, fiind diferită doar în acest sens de cea vorbită în Spania continentală.
Parcul National Teide, unde se găseste vulcanul cu același nume, care este încă activ și reprezintă cel mai înalt varf muntos al Spaniei.
Noi am ales să ne bucurăm de peisaj fără să urcăm pe vulcan. Se poate urcă cu telecabina până la 3555m, iar dacă doriți să mergeți până la crater, este nevoie de permis special. Noi nu am găsit disponibil în perioada în care am fost, așa că trebuie să rezervați cu câteva luni înainte dacă doriți să aveți acces.
În zonă sunt multe opțiuni de drumeție, iar dacă nu închiriați mașină, puteți ajunge aici și cu excursii organizate. Las câteva linkuri: excursie din Santa Cruz, tur cu quad-bike, tur Teide și alte locații.
Masca este un sat ascuns printre stanci și care de-a lungul timpului a fost distrus de câteva ori de eruptiile vulcanice. În momentul în care am vizitat acest loc, mi-a lăsat impresia că nu locuiește nimeni acolo și că este amenajat doar pentru turiști. Ulterior am aflat că satul are 90 de locuitori.
Mi-a placut mult mixul dintre palmieri, stâncile negre și cactușii înalți. Este și un restaurant, situat lângă un magazin de suveniruri, unde are mâncare foarte bună.
Dacă nu doriți să conduceți pe drumul foarte îngust și plin de serpentine, puteți opta pentru o excursie organizată, rezervări aici.
Icod de los Vinos este localitatea care găzduieste cel mai bătrân arbore dragon al insulei Tenerife, despre care se crede că are peste o mie de ani. Acesta se află în Grădina Botanică a orașului, iar intrarea costă 5 euro/persoană. Dacă nu doriți să platiți această sumă, copacul poate fi admirat și din afara grădinii, din piața principală.
Așa cum este și în denumirea locului, Icod de los Vinos este cunoscut pentru producția de vin. Sunt diverse locuri care vând vin produs local, unde puteți degusta sau cumpăra.
Tot aici puteți vizita rezervația de fluturi, Muzeul Malvasia, iar în apropiere Cueva (pestera) del Viento.
Plimbare cu barca pentru a admira delfinii.
Pentru această activitate am rezervat un bilet cu o zi înainte de excursie, din Puerto Colon. A fost o plimbare cu noroc, deoarece am văzut atât delfini, cât și balene. Sunt mai multe locații dintre care puteți alege să plecați, pentru noi a fost la îndemână această locație, dar dacă aș schimba ceva, șs fi ales excursie cu plecare de la Los Gigantes.
Puteți rezerva biletele și online:
- cu plecare din Los Cristianos, bilete aici;
- excursie cu catamaranul, cu masă inclusă, bilete aici;
- cu plecare de la Los Gigantes, bilete aici;
Loro Parque, este cea mai populară atracție turistică din Tenerife, alături de Siam Park (pe care nu l-am vizitat pentru că nu am dorit să pierd o zi de explorat, dar dacă vă plac toboganele cu apa, puteți încerca). Mie, Loro Parque nu mi-a plăcut absolut deloc, mi s-a părut extrem de comercial, fiind mai multe spații cu terase și restaurante, decât spații pentru animale.
Trebuie să recunosc și că nu sunt fan Grădini Zoologice, prefer să văd animalele în habitatul lor natural. Pe aceasta am ales-o pentru că, spun ei, animalele de acolo au fost salvate, iar fără ajutorul parcului, ar fi pierit în sălbăticie. Din păcate, animalele au spații și cuști foarte mici. Acest loc mi s-a recomandat ca fiind cea mai frumoasă gradină zoologică văzută vreodată, așa că părerile sunt subiective, sunt foarte multe persoane care au fost încantate de acest loc, iar eu nu doresc să influentez părerea nimănui, doar să ofer punctul meu de vedere.
Dacă vă doriși să le vizitați pe ambele, atât Siam Park, cât și Loro Park, puteți achiziționa un singur bilet pentru ambele, detalii aici.
Playa de las Teresitas, care a fost preferata noastră, atât pentru stat la plajă cât și pentru snorkeling. În mare parte este doar cu zone pentru prosop, dar există optiunea închirierii unui sezlong și să vă așezați la umbra palmierilor. Unul dintre avantajele că se află în nordul insulei este faptul că nu este aglomerată, majoritatea turiștilor alegând plajele din sud. Aici vă puteți bucura și de stand up paddle, detalii și rezervări.
Un singur punct negativ ar avea acest loc: acela că nisipul este adus din deșertul Sahara, iar când bate vantul îl împrăștie peste tot. Vă recomand să ajungeți aici cât mai de dimineață, de preferat până în ora 11, deoarece atunci nu este vânt și este perfect pentru snorkeling. Cel mai bun loc de snorkeling este langă zidul de stabilopozi. Click pentru a vedea cum este apa acolo.
Pentru o priveliște asupra plajei, puteți urca cu mașina până la Mirador de las Teresitas. Acest punct de belvedere oferă una dintre cele mai frumoase și fotografiate priveliști din Tenerife.
Alte plaje pe care le-am vizitat și ne-au placut:
Playa de las Vistas, o plajă simplă cu intrare lină în apă, situată în sudul insulei, o alternativă pentru Playa de las Americas, pe care nu o recomand neaparat pentru stat la plaja, ci mai degrabă pentru plimbări de seară.
Playa de la Arena este o plajă cu nisip negru, cu apă adancă. Se află în sudul insulei.
Playa Jardin este o plajă cu nisip negru, unde se formează valuri superbe. Situată în partea ceva mai nordică a insulei, în Puerto de la Cruz.
ALTE LOCAȚII DE VIZITAT ÎN TENERIFE:
- Playa del Duque;
- Playa de la Tejita;
- Piata de fructe din Santa Cruz;
- Stancile los Gigantes;
- Plimbare cu submarinul, bilete aici;
- Ferma de Aloe Vera;
- Playa el Medano ( pentru surf);
- Piscinele naturale El Caleton;
CONCLUZII DESPRE TENERIFE:
Tenerife este o insulă foarte mare și diversă, care are câte ceva de oferit pentru orice tip de călător: drumeții, snorkelling, golf, surf, scufundări, locuri frumoase de vizitat, piscine naturale, dar și plaje, deși nu excelează la acest capitol, sunt multe alte insule care au plaje mult mai spectaculoase, precum Mallorca. Sunt convinsă că o vacanță aici o să vă încânte, indiferent de anotimp.
Pentru mai multe destinații și fotografii de vacanță, mă puteți urmări și pe Instagram, sau vă puteți abona pentru a fi la curent cu ultimele postări, este necesară doar adresa de email.
Multumesc că ați citit și spor la cât mai multe și frumoase călătorii!!
Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.
Acest articol contine linkuri de afiliere!
Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!
Comentários