top of page

Traseu de iarna: Predeal - Cabana Susai

Poza scriitorului: Tania AndreeaTania Andreea

Actualizată în: 11 ian.

TRASEU USOR, DE PE VALEA PRAHOVEI, PERFECT PENTRU ORICE ANOTIMP


Zapada mult asteptata iarna asta si-a facut in sfarsit aparitia la munte. Asteptam de ceva timp sa vina momentul sa parcurg traseul de la Predeal catre Cabana Susai, asa ca nu am mai stat pe ganduri. Pentru ca prognoza meteo anunta viscol, nu am vrut sa riscam sa mergem cu masina, asa ca ne-am rezervat bilete de tren. Intr-un final am luat decizia corecta deoarece, venind din Bucuresti, DN1 era foarte aglomerat, iar din cauza ca a nins foarte mult, pe marginea drumului erau formati adevarati munti de zapada in Predeal, care ne-ar fi dat batai de cap cu parcarea.


Marele avantaj al locatiei este ca se poate ajunge relativ rapid, atat din Bucuresti, cat si din Brasov, atat cu masina personala, cat si cu trenul, iar daca decideti sa petreceti in zona mai multe zile exista numeroase trasee si activitati pe care le puteti face. O sa vorbesc despre alte trasee la sfarsitul articolului.


Drumetiile sunt activitatile mele preferate la munte, asa ca nu puteam sa nu profitam de zapada pufoasa, care s-a asternut intr-un strat generos pe majoritatea potecilor montane. Am ales acest traseu pentru ca nu este absolut deloc periculos si este relativ usor de facut, chiar si cu zapada mare pe poteca. Noi am avut si ghinionul sa prindem si gheata sub zapada pe anumite portiuni, astfel ca ne-a facut ascensiunea catre cabana mai dificila. Chiar si asa, este un traseu care poate fi parcurs de aproape orice persoana care nu are probleme locomotorii.



CUM AJUNGI LA INTRAREA PE TRASEUL CATRE CABANA SUSAI:



Traseul incepe din Predeal, din zona Cioplea. Ca si punct de reper, trebuie sa ajungeti la Hotelul Belvedere si sa urmati drumul.


Daca ajungeti in Predeal cu trenul, mai adaugati aproximativ 30 minute de mers pe jos. De la gara, fie urmati E60 si apoi Bd. Libertatii, fie traversati calea ferata si urmati poteca catre Strada Eroilor. Varianta cu traversarea caii ferate este prezentata si de Google Maps, iar ca reper de traversare a liniilor de tren, este o ghereta a CFR, prin spatele careia trece poteca. Traversarea caii ferate prin acel loc pare putin ilegala, asa ca daca alegeti varianta aceasta, o faceti pe propria raspundere si cu mare atentie la trenuri.


Pentru cei care ajung cu masina pana la intrarea pe traseu, exista spatii unde sa va lasati masina, fie in apropiere de Hotelul Belvedere, fie ceva mai departe, dupa ce treceti de prima portiune de padure.



DESPRE TRASEUL DIN PREDEAL CATRE CABANA SUSAI



Asa cum am spus mai sus, nu este un traseu periculos, nu exista portiuni expuse si nu este nici foarte solicitant din punct de vedere fizic. Exista atentionari cu privire la urs, dar daca alegeti sa parcurgeti acest traseu iarna este aproape imposibil sa va intalniti cu vreunul, mai ales in timpul zilei, cand este foarte mult zgomot de la atv-uri si snowmobil-uri.


Odata trecuti de Hotelul Belvedere, urmeaza o portiune de mers pe un drum forestier. Inca de la intrarea in padure, pe partea stanga exista un panou cu cateva informatii. Din acelasi punct pornesc patru trasee, fiecare marcate diferit. Pentru traseul nostru, am urmarit marcajul dunga rosie. Desi pe panou este estimat un timp de o ora de mers pe jos pana la Cabana Susai, noi am inaintat mai greu din cauza stratului de zapada foarte inalt, asa ca am facut 3 ore la dus si o ora la intoarcere.


Dupa o scurta portiune de mers pe drum forestier, urmeaza o poiana in care se afla cateva case si pensiuni. Acolo se bifurca si traseul catre Cabana Susai, astfel ca aveti doua optiuni de a continua traseul: una pe o poteca ingusta prin padure si una pe drumul forestier. Noi am ales sa mergem catre cabana pe poteca, lasand varianta drumului forestier pentru intoarcere.



Traseu de iarna: Predeal - Cabana Susai

Desi pe unele portiuni ale traseului nu exista alte variante de a parcurge aceasta drumetie, decat pe drumul forestier, recomand sa alegeti ori de cate ori se bifurca drumul, varianta prin padure, urmarind marcajul dunga rosie. Motivul acestei recomandari este faptul ca drumul forestier poate fi periculos pentru pietoni. Noi am ales sa parcurgem acest traseu intr-o zi de sambata, cand in zona erau foarte multi turisti cu atv-uri, dar care nu erau nici pe departe atat de periculosi fata de cei care faceau zeci de drumuri cu masini 4X4 sa aduca turisti din Predeal, pana in varful muntelui, la un club de fite (da, ati citit bine, club de fite in varful muntelui). Urcau in mare viteza, iar gheata de sub zapada nu le permitea un control total asupra directiei, astfel ca una dintre masini apoape ne-a lovit (fara voie, evident), iar in unele portiuni nu aveai unde sa inaintezi in stanga, sau in dreapta pentru a te feri.


Trecand peste aceste mici neplaceri cu masinile 4X4 care au carat cateva sute de turisti pana la club, traseul a fost absolut superb, iar zapada s-a asezat perfect pe brazi, facand peisajul sa arate ca intr-un regat inghetat dintr-un basm. Din fericire, frigul nu l-am simtit, desi erau cateva grade bune cu minus.





Cu privire la echipament, trebuie sa mentionez ca aveti nevoie de haine si incaltaminte impermeabile, mai ales daca ninge fara oprire, asa cum a fost in cazul nostru. Nu este necesar neaparat sa aveti bocanci de munte, dar ar ajuta. Eu am vrut sa fiu 100% sigura ca nu inghet, astfel ca am renuntat la bocanci si mi-am luat niste ghete/cizme foarte groase, impermeabile, dar care nu sunt de drumetie (nu ma judecati prea tare, voiam o ocazie sa port cizmele de zapada :)). M-am descurcat si asa, mai ales ca nu este un traseu care sa creeze dificultate in niciun fel.


Traseu de iarna: Predeal - Cabana Susai

Veti sti ca va apropiati de cabana atunci cand vedeti pancarda luminata a clubului de fite. Acolo drumul se bifurca si aveti optiunea mai usoara sa mergeti pe drumul drept, prin fata clubului, sau coborati pe drumul din dreapta, care ocoleste putin.


Traseu de iarna: Predeal - Cabana Susai

Odata ajunsi la cabana, turistii care se intorceau ne-au atentionat ca este inchisa, iar in urma unei discutii cu unul dintre angajatii complexului de la Susai, am aflat ca din octombrie 2022, pana cel mai probabil noiembrie 2023, complexul este inchis pentru renovare. Prin complex, ma refer atat la Cabana Susai, care functiona ca un restaurant, cat si casele care primesc turisti in regim hotelier, care apartin tot de Cabana Susai.


Traseu de iarna: Predeal - Cabana Susai

Pentru a ne întoarce în Predeal, am hotărât să urmăm același traseu pe care l-am parcurs la urcare.



UNDE TE CAZEZI IN PREDEAL:


Dintre optiunile existente pe Booking, cele care mi-au atras atentia si au note bune sunt:


- Regina - unitate de cazare cu camere duble, sau triple. Este situata la 5 minute de partiile de schi si dispune de bar si parcare proprie;

- Hotel Belvedere - unitate de cazare cotata la 3 stele, care dispune de camere duble, sau twin. Locatia este dotata cu parcare, restaurant, sauna si sala de fitness;

- Hotel Orizont - unitate de cazare cotata la 4 stele, care dispune de camere duble, twin, sau suite. Locatia este dotata cu piscina interioara, zona spa, restaurant, bar si ofera optiunea de room service;



ALTE DRUMETII SI LUCRURI DE FACUT IN PREDEAL:


Daca tot ati ajuns pana la Predeal, ma gandesc ca doriti sa petreceti macar doua zile in oras, sau cel putin va mai ramane ceva timp dupa drumetia de la Cabana Susai. Din pacate, in oras nu sunt obictive turistice pe care sa le puteti vizita, cu exceptia unei biserici si a unor monumente. In afara de schi, snowboard, sanius si drumetii, nu aveti altceva ce sa faceti. Asadar, las cateva drumetii pe care le puteti face din Predeal:


- traseu Clabucet Plecare - Cabana Garbova (poate fi facut si iarna) - durata 2 ore;


- traseu Predeal - Saua Baiului - durata 3 ore;


- traseu Predeal - Cabana 3 Brazi- (poate fi facut si iarna) - durata o ora si 15 minute; Vara se poate continua pana la Cabana Cristianul Mare, fiind o poteca partial marcata;


- traseu Predeal (plecare din zona Cioplea, aproximativ aceeasi locatie de unde incepe traseul catre Cabana Susai) - Poiana Stanii Pietricica - durata 3 ore;




CONCLUZII DESPRE EXPERIENTA PE TRASEUL CATRE CABANA SUSAI:



Deși acest traseu poate fi parcurs în orice moment al anului, eu îl recomand în mod special în timpul iernii, mai ales după o ninsoare abundentă care acoperă totul cu un strat gros de zăpadă albă. În această perioadă, peisajul capătă un farmec aparte, devenind cu adevărat spectaculos. Sunt sigură că experiența va fi captivantă și plină de bucurie, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Am întâlnit numeroși părinți care, împreună cu copiii lor, se aventurau pe traseu cu sănii, trăgându-i cu entuziasm la deal și transformând drumul forestier, la întoarcere, într-un derdeluș imens și plin de voie bună. Din pacate, traficul este de nedescris sambata, dar in timpul saptamanii, sau chiar duminica este cu siguranta mai liber, deoarece atunci nu se organizeaza petreceri in varf de munte.


Daca v-a placut acest articol, m-ar ajuta foarte mult o distribuire pe retelele de socializare.



Planificati-va vacantele in strainatate (si nu numai) cu Get your guide.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de e-mail.


Citeste despre alte drumetii care pot fi parcurse iarna: traseu catre Cabana Curmatura, traseu catre Cabana Malaiesti, sau despre locatii precum Cazanele Dunarii, Targoviste, Castelul Bran, Lacul Scopoasa, sau Cascada Balea.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

Comentários


Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Instagram

©2021 by Tania Travels. Proudly created with Wix.com

bottom of page