top of page
Poza scriitoruluiTania Andreea

Tyulenovo si peisajele spectaculoase de la Marea Neagra

Actualizată în: 18 mai

TYLENOVO, BULGARIA - UNUL DINTRE CELE MAI FRUMOASE LOCURI DE LA MAREA NEAGRA


Tyulenovo a fost una dintre locatiile descoperite de mine prin 2015, cand cautam locatii inedite in Romania sau foarte aproape de Romania. De atunci, am fost acolo de cateva ori, in mod special cand voiam sa scap de aglomeratia de pe litoralul romanesc. Desi devine din ce in ce mai populara si mai aglomerata, aceasta localitate inca se afla in topul favoritelor mele din Bulgaria.


Cand am vazut fotografiile cu acest loc, nu imi venea sa cred este la doar 40 km de tara noastra. Desi se afla foarte aproape de sudul litoralului romanesc, peisajul este complet diferit si parca Marea Neagra este alta mare. Stancile abrupte care coboara dramatic in mare ofera un spectacol vizual, iar valurile care se lovesc de ele ofera o liniste de care cateodata ai nevoie pentru a te reconecta cu natura.


Se ajunge foarte usor trecand granita pe la Vama Veche si desi treceti cu doar 40 km pe teritoriul Bulgariei, trebuie sa va achizitionati vigneta. Punctul de vanzare este imediat dupa controlul pasapoartelor si se poate plati si in lei. Tot dupa granita este si un ghiseu de schimb valutar, este bine sa aveti ceva numerar la voi deoarece nu se accepta plata cu cardul peste tot.



CE POTI FACE IN TYULENOVO:


Desi la prima vedere nu par a exista prea multe optiuni cu privire la lucrurile pe care le puteti face in Tyulenovo, eu totusi va propun cateva:


- admirati rasaritul. Este unul dintre cele mai frumoase locuri de la Marea Neagra unde va puteti bucura de linistea si culorile cerului la rasaritul soarelui. Daca alegeti sa va cazati la una dintre unitatile de cazare de pe coasta, aveti sansa sa va bucurati de priveliste chiar de pe balcon;

- sarituri in apa. Daca sunteti pasionati de saritul in apa, atunci tocmai ati aflat de locul perfect. In Tyulenovo exista cateva locuri de unde puteti sari fara sa riscati sa va raniti, trebuie doar sa le cautati cu atentie si sa verificati zona intrand usor in apa inainte de a decide daca sariturile pot fi facute in siguranta; De asemenea, nu va riscati viata, daca sunt valuri, in general apa este linistita si nu se loveste foarte tare de stanci;

- snorkeling, poate fi o alta activitate pe care o puteti face. Desi apa nu este cea mai clara si nu se compara cu alte mari cu apa cristalina, sunt sigura ca o sa fie o experienta placuta si o sa reusiti sa vedeti ceva;

- excursii cu paddle sau caiac. Exista optiunea sa va inscrieti intr-un tur organizat cu agentii chiar de la noi din tara, care organizeaza astfel de excursii, sau puteti folosi propriul echipament. Se gasesc de cumparat atat paddle, cat si caiac in Decathlon, mai ramane sa decideti daca merita investitia sau nu. Eu, recunosc, planuiesc sa imi cumpar un paddle gonflabil.

- savurati masa sau o bautura la restaurantul din localitate, care are priveliste asupra stancilor si a marii;

- plaja pe stanci. Unul dintre minusurile acestei locatii este faptul ca nu dispune de plaja. Intrarea in apa se face direct de pe stanci, sau din zona in care sunt ancorate barcile de pescuit. Recomand sa aveti incaltaminte de apa pentru a nu risca sa va raniti in posibilele zone de stanca mai ascutite.

rasarit spectaculos la tyulenovo in bugaria

Tyulenovo este un loc cu o importanta majora pentru fauna din nord-estul Bulgariei. Locatia face parte din Natura 2000. Pentru cei care v-ati intrebat, asa ca mine, ce este aceasta Natura 2000, ei bine este o asociatie europeana care are administreaza anumite zone naturale, cu importanta majora in dezvoltarea biodiversitatii. In Tyulenovo, Kamen Bryag, dar si alte localitati din zona, traiesc si cuibaresc foarte multe pasari.

Peisaj spectaculos la stancile de la tyulenovo, idee de weekend aproape de romania

UNDE SA TE CAZEZI IN TYULENOVO:


Noi nu am stat niciodata peste noapte in aceasta locatie, am fost mereu in trecere catre sau dinspre alte statiuni din Bulgaria. Daca doriti sa petreceti aici mai mult timp, va las cateva optiuni de cazare:


- Hotelul Tyulenovo, asezat strategic chiar langa coasta. Are plaja privata, camere spatioase si parcare gratuita;

- Villa Ambra, situata foarte apoape de coasta stancoasa. Dispune de doua piscine, bar si restaurant;

- Family Hotel Old Time, este o cazare care se afla in localitate, ceva mai departe de plaja, cu piscina si bar.


Daca va place sa va cazati in campinguri, sau calatoriti cu autorulota, campingul de la Krapetz, care se afla in apropiere, poate fi o optiune. Au o varietate de optiuni de cazare pe care o pun la dispozitie turistilor: fie ca este vorba de varianta personala a turistilor, cea de cort sau rulota, fie ca vorbim de unitati pe care le ofera ei, cum ar fi: bungalou, glamping sau diverse cabanute care dispun de anumite facilitati, in functie de tipul acestora.


CE POTI SA VIZITEZI IN APROPIERE DE TYULENOVO, IN BULGARIA:


- Satul Shabla;

- Plaja din Krapetz;

- Plaja din Ezeretz;

- Lacul Durankulak;

- Capul Kaliakra;

- Golful Bolata;

- Statiunea Albena;

- Statiunea Nisipurile de Aur (Golden Sands);



CONCLUZII DESPRE TYULENOVO:


Tyulenovo nu este neaparat un loc in care iti poti petrece un intreg concediu, de o saptamana, fara sa te plictisesti, ci mai degraba locul in care vii sa te bucuri de liniste pentru o zi- doua, sau poate doar pentru cateva ore. Eu am fost tot timpul in trecere si nicodata nu am stat mai mult de 2-3 ore, dar am in plan sa petrec macar un sfarsit de saptamana pe coasta stancoasa din nordul Bulgariei.


Daca nu ati ajuns aici pana acum si aveti in plan, recomand sa ajungeti la rasarit. Peisajul este si mai spectaculos, iar lumina diminetii creeaza o atmosfera aparte. Daca mai punem la socoteala ca nu foarte mult persoane se gandesc sa ajunga pe coasta la o ora atat de matinala, o sa aveti locul doar pentru voi si va puteti bucura de peisaj in liniste.



La ultima mea vizita in aceasta locatie, am filmat si un vlog. Il gasiti in limba engleza, pe canalul meu de Youtube.


Citeste si despre alte locatii de vizitat in Europa: Insula Thassos, Complexul Meteora, tur cu barca in jurul Insulei Mallorca, Koln, sau despre cum sa calatoresti cu buget redus.


Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

Comments


bottom of page