METEORA - TARÂMUL SPIRITUALITĂȚII - GHID COMPLET DE CĂLĂTORIE
Ca în cazul majoritătii locurilor pe care mi-am dorit sa le vizitez si pe care le-am vizitat de-a lungul timpului, Meteora era de ceva timp pe lista mea. Cred ca indiferent de preferintele in materie de calatorit, nu ai cum sa nu iti doresti sa ajungi aici. Inca de cand am vazut prima data fotografii cu pilonii de stanca si manastirile cocotate in varful lor, mi-am imaginat cum ar arata locul in realitate. O realitate care a fost cu mult peste asteptari, locul nu seamana cu niciun alt loc vazut de mine pana in prezent si indraznesc sa il numesc un loc unic in lume.
Pe langă peisajele parca desprinse din carti de povesti, manastirile de la Meteora au si o istorie interesanta. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca pilonii de piatra s-au format in urma cu aproximativ 60 milioane de ani, pe fundul unei mari, care s-a retras datorita miscarilor tectonice. In urma retragerii apei, a ramas un relief care ulterior a mai suferit modificari, datorita fenomenelor naturale, dar care nu s-a schimbat foarte mult fata de cel din zilele noastre.
Se considera ca inca din secolul al XI-lea, calugarii care au vazut aceste formatiuni inalte, au simtit ca nu exista un loc mai potrivit pentru construirea unor manastiri decat acesta. Dupa munca asidua, au reusit sa construiasca 24 de biserici ( unele surse spun ca ar fi fost vorba de 30), prin metode rudimentare, fiind ajutati de scari de lemn si scripeti.
Decenii intregi si chiar secole, acesti calugari au refuzat sa construiasca trepte pentru a usura urcarea pana la manastiri, decizie luata atat pe considerente spirituale, cat si de siguranta, deoarece datorita inaccesibilitatii, posibilii raufacatori renuntau inainte de a intenta vreo actiune. Cu toate acestea, in secolul al XVII, Meteora devine tinta raufacatorilor si al cuceritorilor, astfel ca foarte multe dintre manastiri au fost distruse in acea perioada si niciodata refacute.
In zilele noastre, in complex exista in total 6 manastiri care inca isi servesc scopul si sunt deschise publicului. Mai jos, va povestesc despre fiecare in parte, astfel ca veti afla care a fost cea mai frumoasa( din punctul meu de vedere) si care a fost cea pe care nu as mai revizita-o.
CUM AJUNGI LA METEORA:
Pentru a ajunge la Meteora sunt 3 optiuni:
1. Cu masina personala;
De la vama Giurgiu-Ruse, sunt aproximativ 10 ore de condus, iar varianta cea mai rapida este Ruse- Pleven - Sofia - Kulata -Salonic - Kalambaka (localitatea cea mai apropiata de complexul de la Meteora).
Daca sunteti deja in Grecia si optati pentru inchirierea unei masini, las un mic ghid despre cele mai importante aspecte pe care sa le aveti in vedere atunci cand inchiriati.
2. Cu avionul catre Salonic sau Atena, iar de acolo autocar turistic sau tren. Exista multiple companii care ofera excursii, care au plecare atat din Salonic, care este cel mai apropiat oras cu aeroport cu zboruri internationale frecvente, cat si cu plecare din Atena:
- excursie cu plecare din Salonic, detalii aici.
- excursie cu plecare din Atena, detalii aici, sau aici, sau aici.
Exista si varianta transportului in comun. Din Salonic exista tren pana in Kalambaka, cu schimbare in statia Palaeofarsalos. Din Kalambaka este autobuz pana la Manastirea Sf Stefan.
3. Prin agentie de turism
Din Romania, sunt tururi organizate de catre agentiile de turism, existand diverse optiuni de circuite cu autocarul sau microbuz. Daca doriti sa optati pentru un circuit care sa includa si Meteors, gasiti optiuni la Christian Tour, Hello Holidays, Direct Booking sau Karpaten.
UNDE TE CAZEZI LA METEORA?
Zona in care se afla Complexul de la Meteora este destul de rurala, astfel ca majoritatea ofertelor de cazare sunt in satucele din apropiere, cel mai apropiat fiind Kalambaka. Dintre ofertele gasite, cele care mi-au atras cel mai mult atentia sunt:
- Meteora Central Hostel - este un hostel care are atat camere cu pat dublu, pentru doua persoane, cat si paturi in dormitoare mixte, sau doar pentru femei, de 8 sau 10 persoane;
- Rooms Batalogianni - este o unitate de cazare care dispune atat de camere twin sau cu pat dublu, cat si de camere triple. Parcarea si internetul sunt incluse in pretul rezervarii.
- Diamond Palace Trikala - este o unitate de cazare de tip apartament in Trikala. Internetul este inclus in pret, iar in apropiere exista parcare municipala gratuita. Locuinta poate gazdui pana la 4 persoane.
- Grand Forest Metsovo - Small Luxury Hotels of the World - este un hotel, absolut superb, cu piscina acoperita si privelisti superbe. Se afla ceva mai departe de Meteora, dar este o locatie de luat in considerare;
-The Holy Rock - Hostel at Meteora - unitate de cazare de tip hostel, cu pat in dormitor comun de 4, sau de 8 persoane;
-Sofia Rooms - unitate de cazare cu camere duble, triple sau cvadruple. Parcarea si internetul sunt incluse in pretul rezervarii;
UNDE MANANCI LA METEORA?
In zona in care aveti acces la manastiri nu exista niciun restaurant, dar se gasesc imediat ce mai coborati putin, atat pe drumul catre Kalambaka, cat si in localitate.
Noi am ales sa mancam la Taverna Ziogas, care se afla in imediata apropiere a Meteorei si am fost destul de multumiti. Mancarea a fost gustoasa, iar atmosfera foarte placuta.
In Kalambaka, cele mai recomandate taverne sunt Taverna Gardenia si Gkertsou Family.
LUCRURI DE STIUT INAINTE DE A VIZITA MANASTIRILE DE LA METEORA:
-intrarea se plateste pentru fiecare manastire, €3/persoana/manastire (pret 2023); Este acceptata doar plata cash;
-cele 6 manastiri sunt apropiate ca si distanta de mers cu masina, se poate merge si pe jos, dar recomand acest lucru doar daca sunteti sportivi, sau aveti conditie fizica buna, altfel este obositor;
-exista suficient timp sa vizitati cele 6 manastiri intr-o singura zi, cu tot cu pauze de admirat peisajele si oprit la restaurant pentru pranz, daca incepeti ziua de la ora 9:00 dimineata;
-locurile de parcare din apropierea manastirilor sunt putine, dar nu exista restrictii cu privire la a lasa masina pe marginea drumului. Peste tot se parcheaza gratuit;
-fiecare manastire are o zi in care este inchisa. Daca doriti sa le vizitati pe toate intr-o singura zi, este posibil duminica, atunci sunt deschise toate (conform programului din 2023);
-exista o regula cu privire la tinuta, astfel ca barbatii nu au voie in maieu si pantaloni scurti, iar femeile au voie doar in rochie/fusta sub genunchi, iar umerii trebuie sa fie acoperiti. Nici pantalonii lungi nu sunt acceptati. Daca nu respectati aceste reguli, fie o sa vi se ofere diverse esarfe sau articole vestimentare pe care sa le purtati peste hainele dvs, fie veti fi nevoiti sa cumparati de acolo. O efarfa costa in jur de €3.
- in complex, pe langa privelistile de la manastiri, mai exista si alte puncte de belvedere. Cel mai cunoscut si cu privelistea cea mai frumoasa catre 5 din cele 6 manastiri se numeste "The main observation deck", il gasiti sub aceasta denumire pe Google Maps;
VIZITAREA MANASTIRILOR DE LA METEORA
Manastirea Sfantul Stefan este cea mai accesibila dintre toate, fiind singura fara o multime de trepte care trebuie urcate pentru a ajunge la ea. In interior puteti vizita manastirea cu doua incaperi, curtea si o gradina cu priveliste panoramica asupra satelor din apropiere.
Construita initial in secolul al XII-lea, manastirea a suferit cateva schimbari de-a lungul timpului. In secolul al XVI-lea, in aceeasi curte s-a mai construit o mica biserica, dedicata Sfantului Haralabie, iar in timpul celui de-al a doilea razboi mondial a fost atacata de catre nazisti. In 1961 a fost oferita unor maicute care au reconditionat-o.
In zona exista atat o parcare gratuita, cu locuri limitate, cat si o autorulota care comercializeaza racoritoare, diverse dulciuri si suveniruri.
Manastirea Sfanta Treime (Agia Triada) este cel mai greu accesibila, sau cel putin eu asa am perceput-o. Dintre cele 6 manastiri este cea mai saracacioasa, mai putin intretinuta si cu cei ma putini turisti. De altfel, chiar si autocarele cu turisti evita aceasta manastire, desi din punctul meu de vedere, merita vizitata.
Chiar daca zona de urcat, pe scarile si tunelurile sapate in stanca mi s-a parut cea mai dificila parte, tot aceea a fost si ce mi-a placut cel mai mult. Privelistea este absolut spectaculoasa.
Manastirea Marele Meteoron este situata la inaltimea cea mai mare din complex si are cele mai frumoase privelisti asupra complexului si asupra Manastirii Varlaam.
Desi a trecut prin multe evenimente tumultoase de-a lungul timpului, si-a desfasurat activitatea neintretupt pana in zilele noastre. In primii 200 ani de existenta ai lacasului, calugarii se foloseau de scari de lemn pentru a urca si coboarî, iar proviziile le urcau cu ajutorul scripetilor.
In zilele noastre sunt cateva scari care faciliteaza urcarea, iar efortul de a le urca nu ramane nerasplatit (daca veti ajunge aici, veti sti la ce ma refer).
In interior exista un muzeu, care este amenajat in partea veche a manastirii. Curtea este spatioasa, iar interiorul bisericii este unul clasic, fara sa iasa prea mult in evidenta.
Manastirea Varlaam este cea care mi-a placut cel mai mult dintre toate. Daca aveti la dispozitie putin timp si vreti sa vizitati doar o manastire din cele 6, atunci aceasta este recomandarea mea.
Manastirea a fost fondata in secolul al XIV-lea de catre un calugar pe nume Varlaam, care pe durata vietii sale a avut grija de ea. Dupa moartea sa, lacasul a fost abandonat timp de 200 ani, pana cand doi preoti din Ioaninna au decis sa o recontruiasca. Picturile din interiorul bisericii dateaza din secolul al XVI-lea, fiind pictate odata cu readucerea la viata a lacasului. Atat interiorul, cat si curtea sunt absolut splendide, iar de curand au fost amenajate si cateva expozitii permanente de elemente bisericesti, care dateaza din perioada bizantina.
Manastirea Roussanou este locul in care traiesc aproximativ 15 maicute. Este construita pe 3 nivele, dar zona deschisa pentru vizitat si unde turistii au acces este destul de restransa. As putea spune ca
in comparatie cu celelalte manastiri, chiar si acei €3 platiti pe biletul de intrare mi s-au parut multi.
Pentru a ajunge la ea, trebuie sa urcati multe scari, dar avantajul este este foarte multa vegetatie in jurul lor si sunt umbrite.
Manastirea Sfantul Nicolae Anapafsas este prima manastire care apare in cale odata intrati in complexul de la Meteora. Se considera ca aceasta manastire a fost principalul loc de odihna pentru pelerini, numele de Anapafsas, traducandu-se prin odihna.
Atmosfera locului este una foarte linistitoare, sau cel putin eu asa am perceput-o, mai ales datorita faptului ca eram aproape de orele de inchidere, erau mult mai putini turisti, fata de cati erau la celelalte manastiri si am putut sa ne bucuram de frumusetea locului fara altii ca noi.
CONCLUZII DESPRE METEORA
Meteora este unul dintre cele mai interesante si inspirationale locuri pe care le-am vazut in aceasta lume minunata. Este un loc care te face sa te simti mai bogat, iar frumusetea complexului a fost peste asteptarile mele. De asemenea, daca aveti ocazia, nu ratati un tur ghidat al intregii zone, la apus, las detalii aici.
Recomand, daca aveti ocazia sa ajungeti, sau daca sunteti in zona, poate chiar la Salonic, sa nu ezitati si sa puneti pe lista acest loc. Nici noi nu am venit in Grecia special pentru a vizita Meteora, dar am facut un popas de doua nopti, in drumul nostru cu masina pana in Zakynthos. Am ajuns seara in Kalambaka, ne-am cazat, iar a doua zi am explorat, avand timp mai mult decat suficient pentru tot complexul, urmand ca a doua zi sa pornim la drum catre destinatia finala.
In conluzie, Meteora nu este doar un loc de vizitat. Este o oportunitate pentru crestere personala, autodescoperire si apreciere pentru frumusetile acestei lumi.
Citeste si despre alte locatii superbe din Europa: 3 locuri superbe din Andaluzia, Algarve sau Genova.
Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.
Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.
Multumesc ca ati citit!
Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.
Acest articol contine linkuri de afiliere!
Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!
Comentarios