ZADAR, CROATIA - OBIECTIVE TURISTICE, CELE MAI BUNE PLAJE, UNITATI DE CAZARE SI ALTE INFORMATII UTILE
Cautand idei de destinatii de calatorie pentru concediul de vara, am dat peste niste bilete de avion ieftine catre Zadar. Cum nu mai vizitasem Croatia pana in acel moment, le-am cumparat fara sa stau pe ganduri. Am petrecut doar patru zile in Zadar si in apropiere, suficient cat sa ma faca sa iubesc Croatia si sa imi doresc sa explorez mai mult din ea.
In acest articol, va voi prezenta cele mai importante obiective turistice din Zadar, cateva idei de unitati de cazare, dar si sugestii despre cum va puteti organiza un concediu activ in oras si in apropierea acestuia.
MODALITATI DE A AJUNGE IN ZADAR SI INCHIRIERE DE MASINA:
Exista doua variante de a ajuge in Zadar:
1. Prima varianta este cu avionul. La momentul scrierii acestui articol, singura companie aeriana cu zbor direct de la Otopeni catre Zadar este Ryanair, care opereaza zboruri directe miercurea si sambata, in perioada verii.
De la aeroport, pana in Zadar, pe langa variantele cele mai comode, precum taxi, sau transferul privat, exista si varianta transportului in comun, cu autobuzul. Biletul costa 5 euro/persoana si se cumpara de la sofer. Autozul circula pana la peninsula, la Poluotok (centrul orasului), iar calatoria dureaza aproximativ 20 minute.
O alta varianta de transport, utila si pentru a vizita si alte locuri din apropierea Zadarului (si nu numai) este cea a inchirierii unei masini. In terminalul aeroportului au birouri companii de inchirieri precum: Sixt, Goldcar, Sicily by car, Alamo, Europe Car, sau Surprice. Atentie, insa!! Aceste companii functioneaza pe baza de franciza, iar faptul ca ati avut o experienta placuta/neplacuta cu o anumita firma, intr-o anumita tara, nu garanteaza ca o sa fie aceeasi situatie si in Croatia. Desi firma poate avea acelasi nume, nu inseamna ca regulile sunt aceleasi. Puteti face simulari de pret aici.
2. A doua varianta de a ajunge in Zadar este cu masina personala, din Romania. Aceasta varianta este ceva mai obositoare si se preteaza, in special, daca petreceti mai mult de o saptamana in Croatia, sau daca locuiti in vestul Romaniei, iar drumul este semnificativ mai scurt. Nu as recomanda aceasta varianta de transport daca locuiti aproape, sau relativ aproape de Bucuresti, atat din cauza oboselii care se poate acumula din cauza drumului lung, cat si din punct de vedere al costurilor. Prin comparatie, costurile cu biletele de avion si inchirierea de masina pot fi mult mai scazute.
PARCAREA IN ZADAR:
Daca dispuneti de o masina si vreti sa vizitati Zadar, este bine de stiut ca parcarile se platesc peste tot, iar pretul difera in functie de zona si perioada anului, astfel ca ora de parcare se incadreaza intre 0.2 - 2.2 euro. Preturile pe timpul verii sunt mai ridicate, astfel ca minimul/ora este de 0.6 euro.
Majoritatea aparatelor de parcare accepta atat plata cash in monede si bancnote, cat ci plata cu cardul. In anumite zone, unele aparate accepta doar plata cu monede. In apropierea plajelor, daca ajungeti devreme dimineata, aveti sansa sa prindeti loc de parcare in zona gratuita. Voi detalia la fiecare plaja in parte acest aspect.
UNDE TE CAZEZI IN ZADAR:
Dintre optiunile listate pe Booking, cele care mi-au atras atentia si totodata au si note recenzii pozitive sunt:
Hotel Sky - este o unitate de cazare cu camere duble, sau suite pentru familii. Este situata la aproximativ 2 km de zona plajelor si dispune de parcare, terasa si receptie deschisa non-stop;
Hotel Mediteran - unitate de cazare cotata la 4 stele, care dispune de camere duble, sau twin. Dispune de piscina exterioara, sala de fitness, bar, restaurant si parcare. Hotelul este situat la 10 minute de mers pe jos de plaja;
Alma Lofts - unitate de cazare de tip apartament, compartimentata pe doua nivele. Dispune atat de apartamente cu un dormitor + living, cat si cu doua dormitoare + living. Este situata in apropiere de centrul vechi si nu dispune de parcare;
Apartments & Rooms Mareta Exclusive - unitate de cazare cu camere duble, sau de tip apartament cu un dormitor + living. Este situat in zona centrala si dispune de parcare.
LOCURI DE VIZITAT, ACTIVITATI SI OBIECTIVE TURISTICE IN ZADAR
Centrul istoric
Daca ar fi sa aleg un singur loc, pe care sa recomand sa nu il treceti cu vederea, cu siguranta, acela ar fi centrul vechi al orasului. Nu este foarte mare, astfel ca il puteti lua la pas si vedea pe tot in doar doua - trei ore, poate chiar mai putin. Desi nu este la fel de vibrant precum centrul vechi din Split, iar influenta comunista inca se simte prin aspectul anumitor cladiri, este interesant de explorat si descoperit, fie pe cont propriu, fie in cadrul unui tur ghidat.
Ce e de vazut in centrul vechi:
Zidurile de aparare ale orasului, pe care nu aveti cum sa le ratati, intrucat centrul istoric este inconjurat de ele si sunt dintre cele mai inalte ziduri de aparare vazute de mine. Au fost construite in secolul al XI-lea, iar in secolul al XVI-lea au fost marite si consolidate de catre venetieni, care conduceau orasul in perioada respectiva. In zilele noastre, acestea fac parte din Patrimoniul UNESCO si exista posibilitatea sa faceti o plimbare pe aleea de pe ele.
Asa cum era de asteptat, daca avem ziduri, avem si zone de acces in oras, astfel ca una dintre cele mai interesante intrari in orasul vechi este Land Gate (Poarta de pe uscat). Pe langa aceasta poarta, mai sunt si altele, dar nu la fel de interesante, inclusiv o poarta de acces langa mare, Sea Gate.
Forumul Roman este situat la doar cativa pasi de Marea Adriatica, chiar langa biserica Sf Donatus, in inima Zadarului. A fost construit de-a lungul a cateva secole, mai exact din secolul I - I. Hr si pana in secolul al III- lea - D. Hr. si a reprezentat locul in care aveau loc adunarile publice. In zilele noastre poate fi vizitat complet gratuit.
Catedrala Zadar, cunoscuta si sub numele de Catedrala Sfanta Anastasia este cea mai mare catredrala de pe Coasta Dalmata. A fost construita prima data in secolul al IV -lea, iar apoi reconstruita de cateva ori, inclusiv dupa bombardamentele din cel de-al doilea razboi mondial, cand a fost sever avariata.
Piata Petar Zoranic este locul pe care l-am descoperit in Zadar absolut intamplator si care mi-a placut cel mai mult din tot orasul. Chiar in inima pietei s-au facut descoperiri arheologice, atat din perioada Romana, cat si din Evul Mediu. Este un loc foarte complex, inconjurat de cladiri cu o importanta istorica deosebita, iar terasele asezate la umbra arborilor inalti completeaza foarte bine peisajul.
Riva Zadar
O plimbare pe aleea de promenada pe Malul Marii Adriatice este, si ea, de pus in itinerar. Aleea urmeaza forma peninsulei si, implicit, zidurile exterioare ale vechiului oras. In aceasta zona aveti ocazia sa vedeti unul dintre cele mai interesante "instrumente muzicale". Se numeste Orga Marii si se pot asculta sunetele scoase de apa care loveste in treptele, special construite pentru a crea muzica.
Tot aici se poate admira apusul de soare, care a fost votat ca fiind cel mai frumos din lume, iar la lasarea intunericului va puteti bucura de jocul de lumini creat de Greetings to the sun.
De asemenea, as mai adauga pe lista de vazut, statuia lui Špiro Brusina (Spiridon Brusina, care a fost un om de stiinta) si cladirea Rectoratului Universitatii din Zadar. Ambele obiective sunt in zona aleii de promenada.
Plajele din Zadar
Trebuie sa recunosc, plajele din Zadar nu sunt preferatele mele. Croatia este o tara absolut superba, dar atunci cand vine vorba strict de plajele acestui oras, lasa de dorit. Daca planuiti sa veniti in Zadar pentru ele, cel mai indicat este sa va reduceti asteptarile, pentru a nu ramane dezamagiti.
Daca nu punem pe lista plajele la care se poate ajunge doar cu barca, sau care sunt departe de oras (la mai mult de 15 minute de condus), vom afla ca Zadar are in jur de 6-7 plaje si locuri pentru inot. Asadar, las mai jos cateva dintre ele, de la nord, catre sud:
Borik Beach (cunoscuta si sub numele de Puntamika Beach, sau Borik Sandy Beach) - este situata la aproximativ 10 minute de condus de oras si este o plaja care se intinde pe mai multi km, oferind mai multe tipuri de zone pentru a sta la soare si pentru inot. Sunt atat zone amenajate cu sezlonguri si umbrele, cat si zone mai salbatice. In timpul sezonului estival, poate fi extrem de aglomerata. Este ideala pentru a admira apusul.
Plaža Uskok - este situata in partea nordica a orasului, langa un mini-port (Marina Vitrenjak). Nu este formata din nisip, ci din pietre, asa ca recomand incaltarile de apa. Apa marii este curata si cristalina, iar in zona sunt cateva terase, unde puteti lua masa, sau cumpara bauturi.
Golden Wave Beach Zadar (Plaža Zlatni Val) - este situata in apropierea orasului, iar "plaja" inseamna fie zona de beton, fie de pamant. Zona cu pietre este destul de micuta. Daca va place sa faceti sarituri, va puteti bucura de platforma pe trei nivele, special creata pentru asa ceva.
Kolovare Beach Zadar - este cea mai populara si cea mai aglomerata plaja din Zadar. Este destul de lunga, iar in unele zone destul de lata. Este formata in totalitate din pietre, iar apa este curata si cristalina, in ciuda aglomeratiei din timpul verii. Ca si parte din Kolovare, este si Plaža Karma, o plaja cu pietre marisoare si mai salbatica.
In zona exista locuri de parcare atat cu plata, unde se plateste doar cu monede (automatele nu accepta bancnote, sau plata card), cat si gratuite, dar pe care le prindeti doar daca ajungeti dimineata devreme.
Punta Bajlo Beach si Plaža Podbrig, care nu sunt plaje, sunt doar locuri pentru inot. Se poate sta pe stancile de pe marginea coastei, sau pe pamant, printre pini. Punta Bajlo este singura zona de inot din Zadar, care mi-a placut si pe care recomand sa nu o ratati. Parcarea este gratuita in aceasta zona.
LOCURI DE VIZITAT IN APROPIERE DE ZADAR:
Plaje in apropiere de Zadar:
Plajele din Laguna Nin - sunt in mare parte plaje salbatice, cu nisip fin. Nu sunt foarte aglomerate, nici macar in full sezon, iar cele mai cunoscute sunt: Kraljičina plaža (cunoscuta si sub numele de Queen’s Beach Nin, care are zone de selonguri si sporturi de apa), Plaža Ždrijac, Ninska Laguna Beach si Plaža Sabunike.
Duboka Draga Beach, Vrsi - este un fel de cala, cu apa turcoaz si peisaje spectaculose, situata in apropiere de Laguna Nin.
Zaton Beach - este o plaja cu pietricele, atat cu zone amenajate cu șezlonguri, umbrele si dusuri, cat si zone pentru prosop. Apa este curata si cristalina.
Plaža Ručica si Zrce Beach sunt doua plaje situate o ora si jumatate cu masina, la nord de Zadar. Ambele sunt situate in zona de golfulet. Plaža Ručica este mai salbatica, pe cand Zrce Beach este amenajata si mult mai animata.
Plaje de pe insulele din apropiere de Zadar:
Sakarun Beach este considerata cea mai frumoasa plaja din apropiere de Zadar si este localizata pe insula Dugi Otok. Puteti opta atat pentru excursii din Zadar, care sa includa snorkeling si turul insulei, cat si pentru excursii care sa includa plimbari cu caiacul.
Plajele de pe insula Ugljan pot fi, si ele, trecute in itinerar, daca aveti mai mult timp la dispozitie. Puteti opta pentru excursii cu barca care sa includa mai multe opriri pe aceasta insula, detalii aici.
Plajele din Parcul National Kornati, pot fi si ele vizitate in cadrul unei excursii cu barca din Zadar. Daca ar fi sa alegeti o singura excursie cu barca dintre cele prezentate aici, aceasta ar fi prima mea recomandare. Rezerva aici.
Parcul National Lacurile Plitvice
Este cel mai popular si vizitat loc din intreaga tara. Face parte din Patrimoniul UNESCO si este format din 16 lacuri si zeci de cascade. Este situat la aproximativ doua ore de Zadar. Daca nu dispuneti de o masina, il puteti vizita in cadrul unei excursii organizate. Detalii si rezervari aici.
CONCLUZII DESPRE ZADAR
Desi nu este cel mai popular si turistic oras din Croatia, poate fi o idee buna pentru a petrece vacanta de vara, daca prindeti bilete de avion la preturi rezonabile. As putea spune ca este chiar un avantaj faptul ca nu este popular in randul turistilor, deoarece preturile sunt putin mai mici, comparand cu alte zone din Croatia. Asadar, fie ca ajugeti aici doar pentru o zi, fie ca stati mai mult timp, este un oras de luat in considerare.
Citeste si despre alte locatii interesante din Europa, precum: Ksamil, Albania, sau Insula Zakynthos, Grecia.
Daca v-a placut acest articol, m-as bucura daca m-ati sustine cu o distribuire pe retelele sociale.
Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.
Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.
Multumesc ca ati citit!
Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.
Acest articol contine linkuri de afiliere (primesc comision, fara sa va coste nimic in plus atunci cand rezervati ceva de pe unele linkuri catre care face trimitere acest website)!
Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!
Comentarios